Ingredience

  • 1 kg hovězí kližky
  • 2 červené cibule
  • 2 mrkve
  • 1/2 bulvy celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 2 čerstvé bobkové listy
  • hrst sušených hříbků
  • 2 plechovky celých rajčat v konzervě
  • 1 svitek skořice
  • olivový olej
  • 1/2 láhve chianti
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na nedělní oběd dorazila návštěva. Bára se svou dcerou Tarou přijely až z Philadelphie. Bylo tedy na místě přichystat pořádné poctivé domácí jídlo, protože dle Bářiného vyprávění se kultura amerického stravování propadá čím dál hlouběji. Američané zásadně nevaří, kupují polotovary v krabicích. Nejpopulárnější je mražená pizza a fastfoody. Nejhorší na tom je, že takto krmí i děti v amerických školkách a školách. Jsou ale i rodiny, kde se vaří. Bářina kamarádka ve Philly je Indka, vegetariánka. Má čtyři děti a vaří pro ně skvělou orientální kuchyni, na kterou k ní Bára s Tarou s chutí občas zajdou. Vše fungovalo do té doby, než šly starší dcery do školy, kde jsou běžně v menu školní jídelny smažené kuřecí nuggety (článek o chicken nuggets najdete v  rubrice MimoMísu), hot dogy a jak říká Bára:„…další shity”. I když jejich máma má doma navařeno, holky si po příchodu ze školy přinesou mraženou pizzu a strčí si ji do trouby… Kdyby nejedly jako jejich vrstevníci ve škole, budou za exoty. Vše se samozřejmě nezapíjí vodou, ale limonádou.

Další zajímavé vyprávění bylo na téma sběr lesních a divokých plodů. Američané se štítí sáhnout na cokoliv volně rostoucí v přírodě. Houby, maliny, ostružiny tam běžně rostou, nikdo je však nesbírá. Všechny divoké plody se pak za trojnásobek ceny kupují na trzích s cedulkou ‘organic food’. Bářin kamarád pracuje ve Philly ve facility službách. Spravuje nemovitosti a stará se o údržbu zeleně. Jednou mu zavolala jeho klientka, která na něj do telefonu hystericky ječela, ať okamžitě přijede, že jí na zahradě vyrostly nějaké disgusting houby, že jsou určitě jedovaté, že to je plíseň… Muž dorazil na místo, kde již klientka operovala s gumových rukavicích a hráběmi houby shrabala na hromadu. Místo, kde vyrostly, polila pro jistotu chemií. Byly to pravé hřiby. Chlápek je sebral a uvařil si z nich doma polévku…

Dost americké kuchyně a pojďme tedy k věci. Po grilovaném vysokém roštěnci ( Ratatouille & steak) šla jako druhá v pořadí mého masožroutského víkendu pod kudlu kližka. Hovězí kližka je vůbec nejvíce používaný sval u skotu. Její nejlepší využití je v pomalém vaření, dušení, ale i pečení.  Občas bývá neprávem odsuzované maso nejnižší kvality. Naopak. Zkuste ji podusit na víně, sušených lesních hubách, na bylinkách nebo jen tak klasický guláš uvidíte sami jaký je to gurmánský požitek.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oloupejte mrkev, cibule, celer a vše nahrubo nakrájejte. Stroužky česneku nechte neoloupané. Vezměte velký ohnivzdorný hrnec se silným dnem a nalijte do něj necelou decku olivového oleje a rozpalte ho na plotně. Vsypte zeleninu, hrst sušených hříbků, svitek skořice, rozmarýn a bobkové listy. Vše pořádně restujte asi 5 minut.

Hovězí maso nakrájejte asi na 5 centimerů velké kousky, na prkénku ho poprašte moukou a rukama promíchejte. Pak maso přidejte zatáhnout k zelenině. Následně do hrnce šoupněte půl lahvinky chianti (červené víno vyráběné v Itálii v Toskánsku ve stejnojmenném regionu, kdo neví:). Nechte 2-3 minutky vypařit alkohol a pak přidejte obě konzervy rajčat. Zbylou omáčku z plechovky vypláchněte do hrnce douškem vody. Rajčata můžete vařečkou přepůlit. Před uložením hrnce do trouby maso ještě dochuťte špetkou soli a pepře, pak hrnec přiklopte a pomalu maso duste v troubě 3 hodiny. Pokud chcete oběd v neděli v poledne, budete si holt muset přivstat…

Hotové maso poznáte tak, že jde rozkrojit lžící. Před servírováním vyjměte z hrnce skořici a vyvařené snítky rozmarýnu. Dušenou kližku podávejte s bramborovou kaší, šťouchanymi bramborami, celerovým pyré… Chuť masa skvěle podopří také porce na másle podušeného špenátu či kapusty. Od Báry jsem dostala pokyn, že Tara nemá ráda brambory, ať jí je moc nedávám. Oukej. Tara vymetla brambory z talíře jako první a místo dezertu si poručila extra misku šťouchaných brambor. Róza si obligátně přidala 3x a předvedla Báře skvělou práci s příborem. Bára neváhala a fotila ji, protože tam, kde žije, neumí jíst příborem ani patnactileté děti, that’s America…

stew_1

Jeden komentář

  1. Čokoládový dortík

    […] O gastro trampotách Tary a Báry v Americe jsem již psala ve článku o nedělním obědě (↗ Nedělní dušené hovězí), avšak ještě jednou si Amíků píchnu. Bára velmi dlouho vybírala ve Philly školu, do […]

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.