Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 50 g parmazánu
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce mléka
  • 10 malých rajčat
  • 500 g ricotty
  • 50 ml červeného vinného octa
  • olivový olej
  • 3 snítky máty
  • čerstvě mletý pepř

Ani bláznivé počasí a běsnění lijáku mě nezastaví v jarním smýšlení, rajčatová sezóna u nás doma právě začíná! Tohle jídlo je ideální v horkých letních dnech. Chladný tvaroh, šťavnatá rajčata a osvěžující máta. Perfektní malý oběd či svačina.

V prvé řadě je potřeba vytvořit korpus koláče, který následně naplníte ricottou a rajčaty. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Ve velké míse smíchejte mouku s nastrouhaným parmazánem. Přidejte sůl a chladné máslo nakrájené na malé kousky. Prsty vytvořte drobenku, do které nakonec zapracujte celé vejce s troškou mléka. Vše vypracujte do hladkého těsta, které potom dejte na pár minut odpočinout do lednice. Mezitím omyjte rajčata, nakrájejte je na plátky a dejte do mísy, budete je marinovat. Zastříkněte je vinným octem a olivovým olejem a dejte je stranou.

Vyndejte těsto z lednice a vyválejte plát o průměru vaší koláčové formy. Těsto do ní vtlačte a pokud máte kreativní náladu, můžete obvod formy obehnat copem z těsta. Těsto ve formě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Přes formu přetáhněte arch pečícího papíru, který shora zatěžkejte třeba fazolemi. Takto korpus pečte asi 10 minut, poté sejměte papír a pečte do doby, než zezlátne. Po upečení ho nechte vychladnout.

Ricottu vyklopte do korpusu a stěrkou ji rovnoměrně rozetřete. Na náplň nyní rozprostřete plátky rajčat. Na závěr koláč hojně posypte čerstvě mletým pepřem, zakápněte ho olivovým olejem a posypte hrstí lístků máty. Zkuste použít různé druhy byliny, chuťově je to paráda.

tomato_2

tomato_3

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.