Po delší době trávíme víkend doma. Předcházelo cestování, výletování, tak jsme se bez výčitek rozhodly, nikam nejezdit a odpočívat. Odpočívat doma je samozřejmě pitomost, protože i když jsme doma, pořád někde něco ometáme a děláme. Já jsem naprosto cíleně na celý víkend obsadila kuchyň. Tomu předcházela drobná páteční příprava – nákup, a protože do Kredence dorazila další nadílka čerstvého hovězího masa z podkrkonoší, rozhodla jsem se pojmout víkend masožroutsky. Koupila jsem opět skvělý vysoký roštěnec a parádní kližku. První šel pod kudlu rib eye neboli vysoký roštěnec. O tomto kuse hovězího jsem se na blogu již zmínila (Grilované hovězí s pestem), takže nezdržuji a vaříme!

Ratatouille & steak
Autor: 
 
Ingredience
  • 1 cuketa
  • 1 malý lilek
  • 2 papriky mix barev
  • 1 červená cibule
  • 500 ml drcených rajčat (passata)
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 2 lžičky sladkého curry koření
  • 2 filety ančoviček
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce balsamica
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • hrst listů bazalky
  • svazek koriandru
  • 1 citrón
  • 2x 250 g rib eye steak
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • olivový olej
  • dijonská hořčice
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Příprava
  1. Začneme s přípravou ratatouille. Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Ratatouille je většinou servírována jako příloha k masu nebo jinému jídlu, někdy je podávána i samostatně, většinou s chlebem, někdy se také používá jako náplň do palačinek. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, je ale možné použít i celou řadu další zeleniny.
  2. Na plotně rozpalte velkou grilovací pánev. Cuketu rozřízněte podélně a lilek nakrájejte na kolečka silná asi 1 centimetr. Nasucho položte cuketu na pánev řezem dolů a na zbylou plochu pánve položte kolečka lilku. Grilujte z jedné strany, dokud na zelenině nebude vidět vypálené vroubkované dno pánve, pak otočte.
  3. Do hrnce vysypte 1 hrnek basmati rýže a vlijte k ní 2 hrnky vroucí vody. Přidejte 2 lžičky sladkého curry, špetku soli a polovinu nevymačkaného citrónu. Krásně rýži provoní. Vařte 10 minut, pak ji nechte odstát. Bude dokonale kyprá.
  4. Mezitím než se ogriluje zelenina, rozpulte a oloupejte cibuli. Nakrájejte obě poloviny na plátky a dejte je se lžící olivového oleje restovat na další pánev. Přidejte omyté, semínek zbavené a na větší kusy nakrájené papriky, nasekané stroužky česneku a ančovičkové filety. Restujte asi 7 minut. Gilovaný lilek s cuketou vyjměte na prkénko a nechte je trochu zchladnout. Do pánve k paprikám přidejte drcená rajčata a lžíci balsamica a přiveďte vše k varu. Lilek s cuketou nakrájejte na větší kusy a přidejte je k paprikám do rajčatové omáčky. Pánev přiklopte a oheň ztlumte tak, aby ratatouille probublávalo.
  5. Obě flákoty roštěnky na prkénku opepřete, osolte a posypte sladkou paprikou. Pocákejte je olivovým olejem a koření do nich rukou vetřete. Na rozpálenou grilovací pánev po zelenině položte steaky a grilujte maso tak, jak ho máte rádi. Pak roštěnky vyjměte z pánve a dejte je na chvilku na prkénko oddechnout. Následně je nakrájejte na plátky a naservírujte je. Já jsem v sobotu při dopolední procházce našla krásnou břidlicovou tašku z rozebrané střechy. Neváhala jsem a brala jsem ji, takže moje maso je na břidlici. Rib eye pokapejte šťávou ze zbylé poloviny citrónu a posypte ho nasekaným korianderm.
  6. Rýži a ratatouille naservírujte do mísy. Přidejte doprostřed zakysanou smetanu a vybalancujte barvy krásně zelenými bazalkovými lístky. K masu podávejte dijonskou hořčici a voilà, uvařili jste skvělé jídlo!

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.