Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 320 g třtinového cukru
  • 3 stonky rebarbory
  • 100 g másla plus lžíce navrch
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 250 ml mléka
  • 2 špalíky zázvoru
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Víkendové snídaně jsou u nás ve znamení pečení. Když neděláme lívance s javorovým sirupem, pečeme něco sladkého, třeba muffiny. Pocházejí z Ameriky, to jsou ty klasické nahoře s nakynutou čepičkou. Ve světě jsou známé také anglické muffiny, které jsou naopak diskovitého tvaru a připravují se naslano. Fantazie při vymýšlení přísad do amerických muffinů se meze nekladou. Borůvky, čokoládové lupínky, okurky, maliny, skořice, dýně, datle, oříšky, citron, banán, pomeranč, broskev, jahody, ostružiny, mandle nebo mrkev. Toto všechno už bylo do základního muffinového těsta přimícháno. Jelikož je sezóna rebarbory, na naší víkendové akci ( článek zde) jsem připravovala náplň právě z tohoto ovoce-zeleniny.

Do velké mísy dejte mouku, prášek do pečiva, sůl a 220 g hnědého cukru. Vše dobře promíchejte. Do hrnku s mlékem vymačkejte šťávu z poloviny citrónu a nechte ho pár minut odležet. Do mísy s moukou nastrouhejte kůru z pomeranče, přistrouhejte 1 špalík oloupaného zázvoru, vejce a rozpuštěné máslo. Vše lehce promíchejte, přilijte mléko a míchejte silou do hladka, můžete použít i mixér. Rebarboru omyjte, nakrájejte ji na centimetrové kousky a vmíchejte do těsta.

Do připraveného plechu na muffiny můžete vložit papírové košilky. Není to nutné, muffiny jdou po upečení vyloupnout i bez nich. Do každé formy dejte po vrchovaté lžíci směsi. Ze zbylého másla, 100 g cukru a špalíku zázvoru, který opět nastouháte, vytvořte v malé misce drobenku a posypte jí každý muffin.

Pečte asi 25 minut na 180 stupňů, dokud cukr na buchtách nezezlátne. Pokud chcete publikum ohromit, můžete ze zbylého ostrouhaného pomerenče připravit karamelovou polevu. Dejte do malého rendlíku hrst cukru a na ohni zahřívejte do doby, než se cukr začne po stranách rozpouštět. Pak k němu vymačkejte celý pomeranč a na ohni míchejte. Štáva se začne redukovat a s cukrem karamelizovat. Tímto sirupem pak vaše muffiny přelijte a podávejte se s miskou hustého bílého jogurtu.

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.