Na vlastní kůži jsme otestovali dva z kurzů pražské kuchařské školy Chefparade. Jak náš mystery test dopadl?

Dva zcela odlišné kurzy, dva kuchaři, dvě světové kuchyně, rozdíl několika měsíců a… Desigpilot v akci.
Když testujete kuchařskou školu, je dobré poslat na kurz toho nejslabšího z týmu. Na ThinkFood se setkáváte hlavně s kulinářskými kreacemi Kateřiny, pro kterou by ale česká kuchyně, navíc v kurzu jasně nazvaném „Jednička“ byla nejspíš ztrátou času.
Proto jsme z našeho týmu demokraticky vylosovali kuchařsky nejslabší článek… a Designpilot vyráží.
Jsme v Čechách a já svíčkovou mám rád, ale neumím připravit.
Moje první volba kurzu v Chefparade je tedy jasná: Klasika české kuchyně I. „Česká kuchyně s tradičními recepty je základem každé domácnosti. Je libo klasickou českou kuchyň? U nás v Chefparade patří k jedné z nejoblíbenějších kuchyní,“ říkají v Chefparade. Volíme tedy tento kurz a jdeme na to.

Designpilot letí na českou klasiku
Obecně platí, že v Chefparade je 8-12 lidí, k tomu jeden šéfkuchař, předem dané menu a vy pod dohledem odborníka vaříte. Večer od šesti hodin, končíme tak někdy po jedenácté. Během kurzu vaříme ve dvou skupinách, recepty se mírně liší – v našem případě se svíčková vaří ve dvou verzích. Navzájem si pak obě postupy srovnáváme. Naší skupině se štrúdl podařilo spálit, maso jsme taky lehce přismahli, ale celkově je výsledek dobrý.

Spousta jídla: dejte si v osm večer pětichodové menu po česku a dopadnete jako já, skvělá atmosféra, připravený a velmi trpělivý kuchař… Pochytím od něj několik vychytávek (vývar je základ, zeleninu neškrábeme…), vypiju skvělé italské víno (což uznávám, že k české klasice moc nejde) a celkově mám z kurzu dobrý pocit. Něco jsem se naučil, něco snědl… samozřejmě těch svíčkových ještě bude třeba uvařit hodně a hodně, aby člověk dostal rutinu do paže. Ale celkový koncept Chefparade a tenhle kurz se mi tentokrát líbí.

Menu na kurzu české kuchyně I:

  • Zelňačka se smetanou
  • Pravá svíčková na smetaně
  • Vepřová krkovice na karamelizované cibuli
  • Variace knedlíků špekový, karlovarský
  • Jablkový štrůdl

Letíme do Thajska
O několik měsíců později jsem opět vyslán do Chefparade, abych pod rouškou noci a skryté identity Designpilota otestoval kurz Thajská kuchyně I. Tentokrát s sebou beru kamarádku, která má zkušenost i s jinými pražskými kurzy vaření. Lidí je v kurzu víc, trochu vázne příprava, kuchař se omlouvá, že ještě ráno netušil, že kurz povede… Chybí pár surovin, pro které nestihl dojet. Nu co, otevíráme láhev bílého vína, navlékáme zástěry a řadíme se do jedné ze skupin, kterou tentokrát koučuje Luboš Rychvalský.

O asijské i thajské kuchyni zajímavě vypráví, přidává různé historky z cest i osvědčené postupy (hlavně pořádný wok a plynový plamen… na indukční desce to prostě neuděláte, jak je třeba)… Postupně se prokousáváme přes jednotlivá jídla, kuchař nám hodně pomáhá, snaží se asistovat víc, než před pár měsíci na kurzu české kuchyně a my vaříme. Protože nemám rád kokosové mléko a chilli papriky, jsem chvílemi lehce out. Některá jídla v týmu sice vařím, ale nejím. Oceňuji příjemný a odborný přístup kuchaře, i když moje chutě směřují jinam… Dobře mi tak, měl jsem jít na kurz „Moje veselé steaky“.

Na kurzu Thajská kuchyně jsme vařili:

  • Tom Yum polévka tradiční asijská lehce ostrá polévka s kuřecím masem
  • Jarní závitky zelenina a tofu zabalené v rýžovém papíru
  • Pad Thai nudle
  • Zelené kari s jasmínovou rýží zeleninová směs s houbami v kari kokosové omáčce

Jaké jsou kurzy v Chefparade
Když shrneme oba kurzy, které jsme absolvovali v rozpětí několika měsíců a s různou kuchyní, tak tady je ThinkFood resumé:

plus

  • dobře dostupná lokalita i pro večerní návraty domů
  • velmi dobrý poměr cena kurzu / výkon
  • kvalifikovaní a milí kuchaři – lektoři
  • dobře sestavené menu
  • mailing s recepty a nabídkou nákupu surovin v eshopu druhý den po kurzu

minus

  • uvítali bychom dopředu připravené recepty s poznámkovým blokem tak, jako to mají v jiných školách vaření
  • lehké organizační zmatky a improvizace na kurzu Thajské kuchyně
  • strašný hudební mix, který nás bohužel doprovázel na obou kurzech.

V Chefparade ten nejhorší pop 80.- 90. let zřejmě považují za součást celkové dramaturgie (podrobný článek o hudbě v barech a restauracích již brzy na ThinkFood.cz)

Shrnutí
Za dobré peníze se v dostupném centru Prahy můžete leccos zajímavého naučit vařit. Když odmyslíme pár nedotažených detailů (viz mínusy), proti nim dáme na pomyslné misky vah milé kuchaře Chefparade, vyjde nám to na 4/5*…
Čtěte: čtyři z pěti hvězdiček.

Foto: Julie & Julia, archiv Chefparade

 

 

 

2 komentáře

Leave a Reply

Your email address will not be published.