Mezinárodní hnutí milovníků dobrého jídla se rozrůstá. Vše vypuklo před dvěma lety v Helsinkách, kde místní nadšenci uspořádali první Restaurant Day (RD) v historii. Jednoduchý princip festivalu dočasných restaurací se ve Finsku setkal s obrovským úspěchem a možnost otevřít si restauraci na jediný den se od toho okamžiku šíří do celého světa. Dějištěm prvního pražského Restaurant Day se 18. května staly pražské Vršovice a Praha se tak zařadila mezi 200 měst v 30 zemích světa, kde mohl ojedinělý kulinární festival proběhnout.
V sobotu, 16. listopadu, se bude konat Restaurant Day v Praze už po třetí.

Přes tisíc pop-up restaurací po celém světě

Filozofie pop-up událostí si pohrává s možností rozproudit život na nečekaných místech. Ať už jde o umělecké instalace, filmová promítání nebo právě o svátek labužníků, cílem je vytrhnout kolemjdoucí ze stereotypu a probudit v nich zájem o nové služby či produkty. Pop-up restaurace vznikají a mizí jako bubliny a jejich kouzlo spočívá právě v dočasnosti. V předem ohlášený den si restauraci může otevřít kdokoliv, kdo si na to troufá. Stačí postavit stůl na trávník, rozprostřít deku v městském parku nebo vytáhnout gauč před činžák na hlučnou ulici. Nadšení foodies konečně dostávají možnost uspokojit chutě ostatních a navzájem sdílet zájem o dobré jídlo a pití.

16. listopadu se bude jíst všude. Jednodenní restaurace vznikne poprvé v historii také na střeše světa – v Nepálu. Celosvětově je zaregistrováno 1182 restaurací, ale stranou nezůstane ani Praha, kde RD proběhne v Praze na 21 registrovaných místech. Nově podporují iniciativu RD Farmářské trhy na Kulaťáku (Praha 6), které poskytnou amatérským kulinářům exkluzivní krytý prostor uprostřed tržiště. Vzhledem ke spontánnímu charakteru celé akce je pravděpodobné, že RD proběhne i na dalších místech dle iniciativy milovníků tohoto fenoménu.

Sledujte web a Facebook Restaurant Day Prague a také mapu eventů. Nejvíce jich v Praze opět hlásí Krymská ulice…

RD_2

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.