Začalo to v Helsinkách a rychle se to šíří mezi všemi nadšenci, kteří si chtějí na jeden den zkusit mít restauraci. Říká se tomu Restaurant day! Ten letošní připadá na 18. května.

Chtěli jste si někdy otevřít restauraci, nebo vás jen zajímalo, jaké to asi je? Tenhle den je skvělou příležitostí si to vyzkoušet. Na jednoduchý princip festivalu pop up restaurací přišla skupinka milovníků jídla ve Finsku. V květnu 2011 se v rámci prvního Restaurant Day otevřelo na 40 restaurací po celém Finsku… a můžete hádat dvakrát, s jakou úspěšností se tento festival jídla a pití setkal. Dnes to vypadá tak, že se během 24 hodin otevře na tisíce dočasných restaurací, stánků, domovů od New Yorku po Tokio a nápadům se meze nekladou, naopak.

Kdo si může otevřít v daný den restauraci: kdokoli, kdo si troufá, samozřejmě můžete být i profesionál, kdo si chce neformálně zkusit zažít něco nového (bistro, restaurace).

Kde: kdekoli, ideálně přizpůsobte vše počasí a pokud je zrovna krásně, postavte si stůl na trávník, domluvte se s kamarády, ať vám přijdou pomoc a uvidíte, jak bude všem dobře. Můžete povat lidi i k sobě domů nebo do vámi vybraného prostoru. Je to na vás, jakou zvolíte strategii.

Proč? Vyzkoušet si ten pocit, kdy uspokojíte chutě ostatních a s neskrývaným nadšením vás pak ocení? Polechtat si ego? Experimentovat se sezónními produkty? Konečně vyzkoušet, jestli váš oblíbený babiččin koláč bude tak hrozně moc chutnat i ostatním? Ochutnat nové a potkat další milovníky jídla a pití? Od všeho něco…

Výdělek? Tohle se nedělá pro peníze, ale pro všechno ostatní. Ale samozřejmě tuto zkušenost můžete zužitkovat v budoucnu. Doporučujeme tedy žádat přiměřené odměny od vašich zákazníků. Je to ale pouze na vás a vaší rozvaze.

Ten pražský můžete sledovat na Facebooku Restaurant Day Prague.
Oficiální stránky projektu: www.restaurantday.org

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.