Ricottové fritters s rajčatovou omáčkou a cuketový salát. Geniální, rychlé, snadné. Seznam ingrediencí je dlouhý, ale nelekejte se. Vše je pohodlně dostupné a menu vykouzlíte za 20 minut. Pokud také v tomto počasí neradi praktikujete bikram cooking, tedy nechce se vám vařit ve 40 stupňovém vedru, donuťte se alespoň k této rychlovce.

Ricottu, čerstvý sýr zrnité struktury, dnes seženete v každém obchodě. Prodává se vetšinou v kelímcích po 250 g a najdete ji v regálech mezi mléčnými výrobky. Passata, italská drcená rajčata, koupíte také kdekoliv, i v drogerii DM v oddělení zdravé výživy. A Kalamata? Velké, masité, černé olivy nakoupíte v italských nebo řeckých lahůdkách či dobrém supermarketu. Takže do plavek a ke sporáku!

Ricottové fritters
Autor: 
 
Ingredience
  • 500 g ricotty
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ muškátového oříšku
  • 700 ml rajčatového pyré (passata)
  • 4 filety ančoviček
  • 2 stroužky česneku
  • hrst sušených hříbků
  • hrst bazalkových lístků
  • pár oliv Kalamata
  • 2 střední cukety
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 citrón
  • svazek čerstvé máty
  • olivový olej
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava
  1. Připravte si na plotnu dvě velké pánve. Hrst sušených hub dejte do hrnku a zalijte je vroucí vodou. Nechte je stát. Do větší mísy vyklepněte celé vejce a přidejte ricottu. K sýru nastrouhejte kůru z celého citrónu, polovinu muškátového oříšku a asi 40 g parmazánu. Poté vmíchejte 2 lžíce hladké mouky. To je základ fritters. Nyní rozpalte obě pánve, na každou cákněte asi 2 lžíce olivového oleje. Na jednu pánev budete pomocí dvou polévkových lžic tvarovat velké noky z ricottového krému, které opečete z obou stran dozlatova. Po opečení je dejte bokem na talíř.
  2. Na druhé pánvi chvilinku orestujte ančovičkové filety s prolisovaným česnekem. Namočené houby slijte, ale část vývaru uchovejte. Hříbky posekejte nadrobno a přidejte je na páven. Pak jsou na řadu passata, doušek vývaru z hub a pár nasekaných plátků chilli papričky. Omáčku přiveďte k varu. Dochuťte ji špetkou soli a mletým pepřem. Hotovou omáčku přelijte do pěkné servírovací nádoby a poházejte na ni pár oliv Kalamata, přidejte fritters a vše zasypte čerstvými bazalkovými listy.
  3. Zbývá salát. Do velké mísy prožeňte přes hrubé struhadlo obě omyté cukety. Strouhejte hodně zešikma, ať jsou cuketové kousky pěkně dlouhé. Cuketu oslote, opepřete, vymačkejte na ni šťávu ze zbylého ostrouhaného citrónu a zakápněte ji pěknou dávkou olivového oleje. Rukama promíchejte a pak salát naservírujte na velký hluboký talíř. Navrh salátu nasekejte nadrobno lístky z mátových snítek a zbylou chilli papričku.
  4. Na talíř si naložte fritters s omáčkou, které ještě extra postrouhejte parmazánem a osvěžte se k tomu cuketovým salátem. Jídlo zasytí, ale ještě vám zbyde místo na zmrzku a vychlazené bílé víno...

TIP

rico_3rico_4

Jeden komentář

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.