Ingredience:

  • 2 malé pražmy (kus na osobu)
  • 3 citróny
  • 2 snítky bazalky
  • 2 snítky saturejky
  • 2 snítky tymiánu
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • fenyklová semínka
  • mořská sůl a celý pepř (může být i barevný)

Jedním z pokrmů z víkendové akce FRD #2013 ( článek zde) byly ryby v papilotu. Tuto úpravu ryb jsem si velmi oblíbila, protože proces dušení, který se v papírovém ‘bonbónu’ odehrává, dodá vašemu jídlu fantastickou šťavnatost a vůni. Pro papiloty nejraději používám pražmu královskou neboli doradu. Můžete ale použít i jiného dravce, třeba mořského vlka, pro děti klidně jen filet z mořského okouna nebo tresky. Příprava je jednoduchá a to přesně mořské ryby a plody vyžadují.

Citróny omyjte a nakrájejte je na plátky. Stroužky česneku oloupejte a také naplátkujte. Ryby opláchněte a nechte okapat. Ve hmoždíři roztlučte semínka fenyklu, kuličky celého pepře a mořskou sůl. Ryby okořeňte, pár plátků citrusů a česneku jim vložte do břicha, zbylé pokladťe na ryby. Rovněž na ryby rozmístěte byliny. Pokud máte čas a připravujete jen málo porcí, připevněte citróny a byliny na ryby pomocí kuchňského provázku. Jestli nevíte jak na to, podívejte se na YouTube, určitě se vám to bude hodit i jindy ( video).

Nyní je potřeba vytvořit papilot. Pokud připravujete 2-4 rybky, zabalte je do papilotu samostatně – ustřihněte 2 archy pečícího papíru tak, aby byly vetší než je ryba. Rybu položte na spodní díl, řádně ji pocákejte olivovým olejem a přikryjte druhým archem. Uchopte konce papíru zabalte je proti sobě jako bonbón. Vzniknou vám úhledné balíčkym, které dejte na plech. Je-li ryb větší hejno, udělejte jeden velký papilot – spodní arch rovnou na plech, pak ryby, olej, zaklopit vrchním archem a konce papíru zarolujte pod krajní ryby. Pokud jste majitelem chytré trouby, pečte ryby na automatický program Dušená ryba v celku, jinak 180 stupňů 20 – 30 minut (dle velikosti a počtu ryb). Upečené balíčky pak naservírujte na talíř a na stole sjměte vrchní arch. Spodní díl poslouží jako korýtko pro olej a šťávu z citrusů, do které si jen tak můžete máčet grilovanou bagetu. Udělejte salát s čerstvé zeleniny a máte skvělé, lehké a zdravé menu.

FR_7

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.