Ingredience:

  • 600 g čerstvě mletého hovězího
  • 3 řapíky celeru
  • 3 menší mrkve
  • 1 červená cibule
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 6 středních nových brambor
  • worcesterová omáčka
  • kysaná smetana k podávání
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Dnešní závěr dne byl poněkud divoký. Odpolední dění (ztráta telefonu, nález telefonu a výlet za nálezcem) mi trochu zkrátilo čas na vaření, takže jsem musela sáhnout po osvědčeném receptu z kategorie super rychlé. Perfektní restovanou hovězí pánev jsem zvládla v rekordním čase ještě před limitem, který na ni davá ostřílený profík Jamie Oliver. Tohle bylo opravdu ‘under half an hour’ i s výletem na nádraží za ztraceným smartphonem…

Do většího hrnce dejte celé neloupané brambory, zalijte vroucí vodou z konvice a vařte do měkka, trvá to asi 15 – 20 minut. Pokračujte hovězím. Nechte si ho umlít u řezníka, o kupované se nepokoušejte. Je plné vody, soli a Eček. Připravte si na sporák větší pánev s pár lžícemi olivového oleje, zažehněte. Do rozpálené pánve vyklopte hovězí a restujte, dokud se nevstřebá většina šťávy, občas promíchejte. Mezitím si nachystejte zeleninu. Mrkve oloupejte, řapíky celeru omyjte, okrojte konce a nať a vše nakrájejte na centimetrové kusy a kolečka. Cibuli oloupejte, rozdělte napůl a nakrájejte na plátky. Maso by už mělo na pánvi pěkně zlátnout a to je čas přidat sůl, pepř, 2 snítky tymiánu, 2 rozmarýnu a 2 prolisované stroužky česneku. Nechte maso chvilku provonět bylinkami a kořením. Nyní všechno v pánvi zastříkněte worcesterovou omáčkou, postačí asi 6 lžic. Od spodu začne s masem krásně karamelizovat. Přidejte k masu zeleninu, párkrát prohoďte a nechte na plameni.

Brambory slijte, nechte je chvilku vypařit a zapněte troubu na funkci gril. Na horké brambory ještě v hrnci narthejte zbylý snítek rozmarýnu s tymiánem, posolte, opepřete a zacákněte olivovým olejem. Promíchejte, aby se brambory obalily bylinkami, které do nich teplem pustí všechny oleje a esence. Brambory dejte do pekáčku a vražte je rovnou pod gril. Opékejte 5 – 8 minut, než uvidíte zlatavou křupavou kůrku. Mezitím naservírujte maso z pánve na velký talíř, do misky dejte zakysanou smetanu k podávání, přijde na brambory. Upečené brambory vyjměte z grilu. Můžete je doladit tak, že je naříznete do kříže a ukazováčky a palci z obou stran bramboru zmáčněte. Kříž se otevře a do něj lžižkou nandejte pěknou porci smetany. Tohle jídlo je perfektně chuťově vybalancové. Kořeněné maso, šťavnatá zelenina, opečené brambory a zakysaná smetans, která zjemní chuť masa. Pecka!

beef_2

beef_3

beef_4

Jeden komentář

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.