„Když uvaříte senzační jídlo, budete také chtít, aby na stole senzačně vypadalo. Mít proto dobrou sadu talířů, příborů, skla, ubrusů, ať už jde o každodenní nebo zvláštní příležitosti, je základ.” Jamie Oliver

Vzali jsme si to k srdci a pustili jsme se do vaření. Senzační jídlo a senzační talíře a talířky z kolekce Waves Jamieho Olivera, které jsme testovali spolu s Prima Fresh, právě teď na ThinkFood.cz.

A menu? Jak jinak než tematicky – Jamieho superrychlé pečené kuře s uzenou slaninou a rajčátky, smetanový špenát a mačkané rozmarýnové brambory z knihy Jamie’s 30-Minute Meals.

Kuře z pekáčku
Autor: 
 
Ingredience
  • Brambory:
  • 500 g malých nových brambor
  • pár snítek rozmarýnu
  • 3 čerstvé bobkové listy
  • 6 stroužků česneku
  • Špenát:
  • svazek jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • pár snítek tymiánu
  • muškátový oříšek
  • kousek másla
  • 400g baby špenátu
  • 100 ml smetany
  • parmazán
  • Kuře:
  • 4 kuřecí prsa bez kůže
  • sladká mletá paprika
  • sušené oregano
  • 1 citrón
  • kousek másla
  • keříčková cherry rajčátka
  • 4 plátky uzené slaniny
  • pár snítek rozmarýnu
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava
  1. Abychom celé menu zvládli během 30 minut, je potřeba aby všechny ingredience, rendlíky a náčiní bylo po ruce. Čili, potřebujeme rendlík na špenát, střední hrnec na brambory, vetší pánev na kuře, pekáček a ještě jednu pánev na brambory. Převařená konvice vody, trouba na 190 stupňů a jedeme.
  2. Brambory: Omyjte je a podélně rozřízněte. Pokud jsou malé, můžete je nechat i v celku. Dejte je do hrnce nebo do vyšší pánve, zalijte je vroucí vodou, přidejte špetku soli, přiklopte a vařte si 12 – 14 minut, nebo dokud nejsou uvařené.
  3. Špenát: Očistěte a nadrobno nakrájejte jarní cibulky. Rozpalte hrnec, cákněte do něj trochu olivového oleje, přidejte cibulku, 3 rozmačkané stroužky česneku, tymiánové lístky, kousek másla a asi ¼ strouhaného muškátového oříšku. Přilijte doušek vroucí vody a vše restujte asi 3 minuty.
  4. Kuře: Rozpalte velkou pánev s kapkou olivového oleje. Na pracovní desce si rozprostřete arch pečícího nebo svačinového papíru. Na něj namelte čerstvý pepř, sůl, přisypte sušené oregano a sladkou papriku. Poté papír zastříkněte olivovým olejem a omytá kuřecí prsa po něm poválejte, aby se na maso nabalilo všechno koření. Takto připravené kuře opékejte na pánvi z asi 4 až 5 minut z každé strany, dokud nebude pěkně zlatavé.
  5. Špenát: Vypraný špenát přidejte do hrnce k cibulce. Přidávejte ho postupně, je možné, že se vám nevejde do rendlíku najednou. Dobře ho promíchejte ho, aby se nepřichytil.
  6. Kuře: Do připraveného pekáčku pokrájejte citrón na čtvrtiny. Přidejte opečená kuřecí prsa včetně šťávy z pánve a na každý kousek masa položte plátek slaniny. Navrch naskládejte keříčky rajčat, pár otrhaných snítek rozmarýnu, zastříkněte vše olivovým olejem a dejte na 10 – 15 péct do trouby.
  7. Brambory: Slijte je a nechte je 3 minuty vypařit. Rozpalte pánev s olivovým olejem, otrhejte na ní rozmarýnové snítky, přidejte bobkové listy a špetku soli. Dlaní nebo nožem rozmáčkněte neoloupané stroužky česneku a dejte se do pánve spolu s bramborami. Zprudka vše opékejte. Pak vezměte pokličku menšího průměru, než je pánev a s její pomocí brambory na pánev přimáčkněte. Opékejte je, dokud nebudou zlatavé, s křupavou kůrkou.
  8. Špenát: Přilijte smetanu a nechte ji trochu zredukovat. Stáhněte hrnec z ohně. Nakonec přistrouhejte parmazán a promíchejte.
  9. Vyndejte kuře z trouby, zkontrolujte, zda je hotové, rajčátka chytla barvu a servírujte. Kuře, krémový špenát, brambory – senzační jídlo na senzačním servisu Waves.

PS: Ten dezert si schováme na příště ;)…

Leave a Reply

Your email address will not be published.