Pečený losos marinovaný ve sladkém miso. Tak zní překlad dalšího receptu od Marka Hory, který jsme ochutnávali v jeho restauraci YAMATO. Musím říct, že zázrak miso jsem si velmi oblíbila. A co to vlastně miso je?

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Slovo miso znamená ‚pramen chuti‘.  Ovlivňuje vyváženost přírodních uhlovodanů, dodává esenciální aminokyseliny, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních. Miso konzumované i v malém množství významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku. Pochází z Japonska a podle starodávné japonské mytologie je miso dar od bohů.

A teď už božský losos od Marka…

Sake no saikyo miso yaki
Autor: 
 
Ingredience
  • filet čerstvého lososa s kůží
  • 1 dcl rýžového vína - mirinu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce světlého shiro misa
  • naložená zelenina (ředkev, fukujin zuke, zázvor)
Příprava
  1. Rýžové víno a cukr svaříme, přidáme miso pastu a vše znovu převaříme. Necháme vychladnout. Do vychladnuté směsi naložíme lososa nakrájeného na porce a marinujeme nejlépe přes noc. Po té grilujeme pomalu z obou stran. Podáváme s naloženou zeleninou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.