Jsou pracovní dny, kdy nestíháte obědvat a… Tak by mohla začínat třeba reklama na jogurty s bifidus aktiv. Tenhle článek se ale vyvine jinam, než ke špatnému zažívání. Naopak. Jeden takový den jsem měla ve čtvrtek. Ponořená do práce jsem se od monitoru počítače odlepila až pozdě odpoledne. Přežila jsem na kávě, hroznovém víně a myšlence na skvělou večeři. Cestou domů jsem ještě skákla do Kredence pro prosciutto a pecorino, dvě ingedience, které v horkém dýňovém salátu nesmí chybět. Mojí Kredenc na Bělohorské provozuje můj kamarád Tomáš, který byl zrovna ve službě na place. Vždycky poklábosíme o croissantech, díky kterým už má půlka břevnovských kila navrch, o sýrech nebo vínech. Tomáš mi při výběru delikates vždycky poradí a doporučí, co je the best. Dám na něj. Jak jsme tak vybírali prosciutto, koukám, že mám najednou kus v puse a víno na zapití se již otevíralo… No, dát si na lačno košt vína udělá své, takže jsme si ve vlaku dala dvacet a doma, na svém place, jsem byla svěží a připravená k práci.

Kombinovat dýně a uzeniny jsem viděla v Rakousku, kde dýni pečou, lehce marinují v kvalitním vinném octě, a pak ji přidají do salátu s pečenými paprikami a domácí tlačenkou. Výborná kombinace, stejně jako tahle s prosciuttem a ovčím sýrem pecorino. Zkusila jsem pecorino etrusco, který je výrazný, s červeným povrchem díky potírání rajčatovým protlakem s mlékem. Kdo nemáte rád typickou chuť ovčího mléka, nemusí vám tento sýr sednout. Nechte si proto v obchodě raději poradit, případně můžete pecorino nahradit parmazánem.

Salát s dýní a prosciuttem
Autor: 
 
Ingredience
  • 1 dýně (máslová nebo Hokkaido)
  • 150 g prosciutta
  • 100 g pecorina
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 lžička hrubé mořské soli
  • 1 sušená chilli paprička
  • hrst rukoly
  • balsamico
  • olivový olej
Příprava
  1. Troubu předehřejte na 190 stupňů. Dýni přepulte a vyjměte z ní semena. Neyhazujte je, ale odložte stranou. Neoploupanou dýni nakrájejte na čtvrtky a vložte je do pekáčku spolu se semeny. Pokropte vše olivovým olejem. Ve hmoždíři roztlučte lžičku koriandrových semínek, černého pepře, hrubé mořské soli a jednu sušenou chilli papričku. Směs nasypte na dýni a rukama promíchejte. Pečte ji v troubě tak 30 minut, ale klidně přidejte pár minut navíc, aby byly čtvrtky dýně pěkně ožehlé.
  2. Na velký oválný talíř naskládejte ledabyle plátky prosciutta. Na ně naložte horkou opečenou dýni a opražená semínka a vše posypte hoblinami pecorina. Přidejte pár lístků rukoly a zakápněte salát olivovým olejem a pár kapkami balsamica. Ciabatta jako příloha a vino bianco.

salat_1

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.