V pátek jsem poprvé navštívila restauraci Alriso, italskou risotterii na Betlémském náměstí. V menu restaurace je jen pár jídel, která by nebyla připravena z rýže. Nejsou to jen risotta, ale i těstoviny nebo dezerty z rýžové mouky. Podrobnou recenzi si můžete přečíst v samostatném článku zde na blogu ( Alriso Risotteria Italiana).
My jsme ochutnávali hlavně risotta, mezi kterými byla v menu i tahle jednoduchá, přesto zajímavá kombinace rýže, kapusty a pancetty. A protože jsem na klánovickém farmářském trhu pořídila luxusní uzenou slaninu od komínku a krásnou velkou kapustu, bylo o sobotním obědě rozhodnuto.

Selské risotto
Autor: 
 
Ingredience
  • 300 g rýže carnaroli, arborio...
  • 1 menší červená cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • 6 listů kapusty
  • 150 g pancetty či slaniny v celku
  • kus pecorina
  • 1 lžíce másla
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Příprava
  1. Do většího hrnce kápněte 2 lžíce olivového oleje a postavte ho na mírný oheň. Nasekejte nadrobno červenou cibuli a řapíky celeru a v hrnci vše lehce orestujte. Přisypte rýži, chvilku ji na plameni promíchejte se zeleninou a pak přilijte bílé víno. Během odpařování alkoholu z vína se nesnažte stoupající páru vdechnout, urazí vám to nos. Až se o pár minutách odpaří alkohol, začněte ihned přilévat vývar. Lehce osolte a pozvolna rýži za stálého dolévání vývaru vařte 17 minut.
  2. V době probublávání rýže oloupejte z kapusty několik listů, opláchněte je od zbylé hlíny, osušte je a nakrájejte na proužky. Slaninu pokrájenou na kostičky začněte opékat na rozpálené pánvi. Po chvíli opékání k ní přidejte kapustu a restujte přibližně dalších 5 minut.
  3. Až bude rýže téměř na al dente, přidejte k ní lžíci másla a kapustu se slaninou. Promíchejte, přidejte špetku čerstvě namletého pepře a přistrouhejte do risotta kus pecorina. Hotové risotto naservírujte, zakápněte ho olivovým olejem, navrch přidejte extra opečený kousek slaniny a máte senza oběd ve venkovském stylu.

riso_2

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.