Týden bez holek se krátí, přijedou už pozítří. Mám nějaké nápady, jakou baštou je přivítám, ale do soboty to bude ještě one woman show. Žhavým tipem na takovou večeři pro singly je právě rozpečený camembert. Koupila jsem ho cestou na nádraží ve francouzském lahůdkářství La Gare (web brasserie), kde mám záruku, že dostávám poctivý francouzský sýr a ne nějaký le hermoš. Francouzské sýry vynikají svou chutí i vůní, takže když si takový camembert koupíte v parném letním dni, jaký byl dnes, můžete zažít zajímavou cestu domů…

Jedna z mnoha nepříjemných věcí, ktere se vám mohou při jízdě MHD stát je, když si k vám ve vlaku na poslední chvíli přisedne plnoštíhlá lady, z kabely vyndá tukový rohlík a rybí salát Albert a začne svačit. Já však měla ve své aktovce tajnou zbraň, takže jakmile paní dojedla, otřela si ústa od drobků a hluboce vydechla směrem ke mě, byl to jasný pokyn k tomu, aby abych svou tašku pootevřela a sledovala, co se bude dít. Paní, ponořená do obsahu bulvárního magazínu, se po chvíli začala rozhlížet, co že to jako v kupé páchne… Ksichtila se určitě ještě v Kolíně. Vítězství!

Camembert je měkký sýr krémovité konzistence. Je pojmenován po francouzské vesnici Camembert ležící v departementu Orne v Normandii, kde vznikl. Normandský camembert získal roku 1983 označení Apellation d´Origine Contrôlée a jeho výroba je povolena v departementech Seine-Maritime, Calvados, Eure, Manche a Orne. Vyrábí z nepasterovaného kravského mléka, zraje ve formách za přítomnosti plísní Penicillium candidum a Penicillium camemberti nejméně tři týdny. Charakteristická chuť sýra se postupně mění s jeho stárnutím, od jemné až po palčivou. Patří k výtečným dezertním sýrům.

Rozpečený camembert
Autor: 
 
Ingredience
  • 1 camembert
  • 1 menší francouzská bageta
  • pár snítek rozmarýnu
  • hrst sušených brusinek
  • hrst ořechů (mix)
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
Příprava
  1. Sýr kupte zabalen v surovém dřevěném obalu, budete ho potřebovat k pečení. Kolo sýru vybalte z fólie. Fólii vyhoďte a do sýru udělejte špičkou nože několik mělkých vpichů. Do vzniklých zářezů vsuňte drobné snítky rozmarýnu - stačí, když z keříku odštípnete mladé špičky. Stoužek česneku nakrájejte na tenké plátky a dejte je navrch sýru. Camembert takto vložte zpět do dřevěného víka krabičky, jemně ho opepřete a pokapejte olivovým olejem. Dejte ho na plech a připravte si bagetu.
  2. Bílou francouzskou bagetu nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky a napíchejte je na babmusovou špejli. Pokapejte chlebové špízky olivovým olejem ze všech stran, dejte je k sýru a plech vložte do rozpálené trouby na 180 stupňů. Pečte 15 - 20 minut.
  3. Než se sýr upeče, rozemelte v mixéru nahrubo brusinky s ořechy. Použila jsem mix - vlašské, lískové, para i mandle. Na krásné dřevěné prkénko nasypte směs, opatrně k ní přendejte upečený sýr a pečivo. Vše zakápněte olivovým olejem. Nožem můžete porušit kůru sýru, do tekavého vnitřku namáčejte bagetu a každé sousto pak obalte v ořechovo-brusinkové směsi. Podávejte s červeným vínem a zavzpomínejte na Amélii z Montmartru...

 

Jeden komentář

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.