Netrpělivě očekávaná sezóna pravého českého chřestu začíná letos díky mírné zimě a sluníčku o téměř měsíc dříve než vloni. Jediný český pěstitel této zeleniny, společnost Český chřest, zahájí od příštího týdne omezený prodej bílého chřestu. „První sklizený chřest jde do vybraných restaurací, zakoupit jej v omezeném množství bude možné přímo na naší farmě v Hostíně u Vojkovic. V dalších dnech by se měl objevit i ve vybraných pražských farmářských prodejnách a poté i v některých supermarketech,“ uvedl Petr Šandera z Českého chřestu podle kterého bude brzy následovat i prodej chřestu zeleného.

Chřest bude po 14. dubnu k dostání na pultech řetězců Billa a Kaufland. V Praze bude v limitovaném množství již předtím k dostání také ve farmářských prodejnách Sklizeno, Česká stodola či Ježkův statek. Ten nejlepší chřest odebírají přes výhradního dodavatele gastroprovozů Šanderu také vyhlášené restaurace mj. z pražských hotelů Yasmin, Hilton, Marriott či Raddison.

Chuť hostínského chřestu je vyhlášena po světě. „Importovaný chřest z ciziny ztrácí přepravou a skladováním svoji přirozenou cukernatost a tím pádem i svoji výjimečnou chuť. Opravdoví labužníci proto upřednostňují chřest co nejčerstvější a domácí. Ten hostínský může svou chutí připomínat například cukrový hrášek,“ upozornil na specifika domácího chřestu Jiří Šafář. Podle něj domácí chřest vydrží doma skladovaný i týden, doporučuje jej například zabalit do mokré utěrky.

Tradiční chřestové slavnosti přímo na polích Českého chřestu se letos budou konat v sobotu 10. května od 10 hodin. K mání zde bude ten nejčerstvější chřest za zvýhodněné ceny, ochutnávky chřestových specialit, hudební a dětský program a oblíbená a unikátní soutěž ‘Chřestožrout roku 2014’. Na slavnostech také budou ukázky pěstování s výkladem, pivní a vinné speciality a podobně.

Mezi tradiční a nejčastější úpravy chřestu patří chřestový krém, chřest s rannými bramborami a holandskou omáčkou, chřestové saláty, nechybí nicméně odvážnější, ale přesto chutné kreace jako syrový chřest s jahodami a podobně. Návody na to, jak poznat čerstvý chřest, jak ho upravit pro vaření a řadu receptů a novinek najdou zájemci na webu www.ceskychrest.cz a facebookových stránkách Český chřest, kde najdou i tipy na to, kde momentálně koupí ten zaručeně čerstvý chřest.
Sezóna českého chřestu začne letos již v první půlce dubna, slavnosti 10. května

Mírná zima a dostatek sluníčka – dva hlavní důvody díky nimž se letos na naše jídlení stoly dostane labužníky ceněný český chřest s nejvyšší pravděpodobností již v první půlce dubna. Jediný domácí pěstitel této vybrané lahůdky – společnost Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku již pole s chřestem zakrývají plachtami, které kumulují teplo a podporují včasný růst chřestu. „Vloni to s chřestem bylo přesně naopak. Tuhá zima začátek sezóny odložila o dobrý měsíc. Navíc jsme se také potýkali s povodněmi, které poničily velkou část našich polí,“ okomentoval rozmary přírody Jiří Šafář z Českého chřestu.

První chřest jde tradičně do vybraných restaurací, kam jej distribuuje výhradně firma Šandera a přímo na farmě v Hostíně. V první polovině dubna se již však chřest objeví i na pultech některých supermarketů, vybraných farmářských prodejen a farmářských trhů. Zájemci si samozřejmě také mohou tradičně pro chřest zajet přímo na farmu do Hostína. „Náš český chřest si pomalu ale jistě vydobývá zpět své zasloužené místo i v naší české gastronomii. Také by bylo škoda, kdyby tomu tak nebylo: v Německu a Holandsku náš chřest milují a jsou od nás ochotni vykoupit celou produkci. To bychom se ale museli stydět sami před sebou, kdybychom jej všechen vyvezli do ciziny,“ podotkl k dobrému jménu této české zeleniny Jiří Šafář podle kterého firma nalezla zákazníky i v Dubaji a v Japonsku.

Tradiční chřestové slavnosti se letos v Hostíně uskuteční v sobotu 10. května, následovat by měly i slavnosti v Praze. Návštěvníci budou moci opět ochutnat vybrané chřestové pochoutky připravené odborníky, nakoupit si ten nejčerstvější chřest za zvýhodněné ceny a zúčastnit se úspěšné soutěže o Chřestožrouta roku. Cena chřestu bývá zkraje sezóny relativně vyšší vzhledem k náběhu, v průběhu května by však měla klesnout a být dostupná opravdu pro každého.

V letošním roce se kvůli zájmu zákazníků zvýší produkce zeleného chřestu, k dostání bude i omezené množství unikátního chřestový výtažku pod označením Dr. Asparagus ze sušeného chřestu, který lze používat jako doplněk stravy či v gastronomii.

Mezi tradiční a nejčastější úpravy chřestu patří chřestový krém, chřest s rannými bramborami a holandskou omáčkou, chřestové saláty, nechybí nicméně odvážnější, ale přesto chutné kreace jako syrový chřest s jahodami a podobně. Návody na to, jak poznat čerstvý chřest, jak ho upravit pro vaření a řadu receptů a novinek najdou zájemci na webu.

www.ceskychrest.cz
www.facebook.com

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.