Den D. Holky se dnes vrací domů. Všechno mám nachystáno, takže jsem se rozhodla užít si sobotní ráno. Nevstala jsem před šestou jako obvykle, ale v půl deváté a pyžamo mám na sobě ještě teď. Nicméně podařilo se mi alespoň zmáknout fantastickou snídani. Lívance připravuji většinou o víkendu, protože přes týden se ráno u stolu s holkama moc nepotkávám. Avšak ani o víkendu není čas udělat pár fotek. Róza je po ránu hladová a křičí: koláč, koláč…, i když na plotně zlátne už dvacátý lívanec. Bára mívá ranní obrnu, takže se probouzí až když jí do ruky vrazím hrnek s kávou, lžíci a vyřknu: dobrou chuť! Pak dojde na přídavky, a to už jen stojím u plotny a nestačím ty voňavé placky z pánve distribuovat.

Snídaňové lívance
Autor: 
 
Ingredience
  • 3 velká vejce
  • 140 ml mléka
  • 115 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 hustý bílý jogurt
  • borůvkový domácí džem
  • zlatý nebo javorový sirup
  • špetka soli
  • 1 lžíce másla na smažení
Příprava
  1. Painless pancakes, tedy bezbolestné a snadné lívance, zvládnete raz dva. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky zvlášť. Žloutky do mísy, bílky do šlehače. Ke žloutkům přidejte kypřící prášek s mlékem a vše prošlehejte metlou. Pak přisypte mouku a umíchejte pěkné těsto. Ve šlehači (pořád používám ten socialistický rychlošlehač) ušlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta.
  2. Rozpalte nepřilvanou pánev se lžící másla a naběračkou vlijte do pávne těsto. Můžete tvořit malé či velké lívance, záleží na náladě. Opékejte do zlatova z obou stran. Na talíř naskládejte lívance po pěti kusech a přelijte je zlatým nebo javorovým sirupem. Navrch dejte lžící dva nočky hustého, nejlépe řeckého, jogurtu a na něj pak lžíci borůvkového džemu. Zasypte porci nasekanými lístky máty a podávejte. Opět měla kliku sousedka Bára, která mě nachytala na terase při focení, takže jsem jí lívance rovnou nasdílela...

TIP

  • Základní lívance můžete ochucovat jakýmkoliv džemem, sezónním ovocem, čokoládou, dušenými jablky, dokonce pancettou. Já jsem se rozhodla pro borůvkovou verzi, protože mi kamarádka Mau přinesla džem od svých prarodičů. Je úžasný. Je to spíš borůvková omáčka, nádhera. Díky, Mau!

 

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.