Zavřete oči a představte si vinohradské Havlíčkovy sady uprostřed babího léta. Všechno začíná vonět nadcházejícím podzimem, k zemi se ze stromů snáší první listy a padající kaštany bubnují na střechu Pavilonu Grébovka. Právě tady, v prostoru historické kuželkové dráhy, je prostřená slavnostní tabule pro speciální degustační pop-up večeři a netrpělivě čeká na své hosty.

V očekávání není samozřejmě jen prostřený stůl, ale především hostitelé, kteří stojí za celým projektem, pod jehož hlavičkou se večeře odehrává. Tím projektem je Eat Poland.
Vznikl v Polsku v roce 2015 a jeho hlavní misí je prezentace polských regionálních potravin, delikates, výrobních metod a v neposlední řadě i designu a umění prostřednictvím unikátních chutí. Eat Poland není jen o jednotlivých večeřích, které ukazují moderní stranu polské gastronomie. Jsou to také vybrané food blogy, maloproducenti, restaurace, eventy či kulinářské tripy jako je například Oscypek Trail, výlet za tradičním horských ovčím sýrem.

Všechny aktivity Eat Poland produkuje tým polského USTA Magazyn v čele s vydavatelem a fotografem Krzysztofem Kozanowskim a jeho šéfredaktorkou Monikou Brzywczy. Ti si ke spolupráci přizvali mladé a talentované šéfkuchaře, kteří se starají o moderní způsob přípravy a prezentaci jídla. Jedním z nich je Michał Gniłka.
Michał o sobě říká, že je především labužník, šéfkuchař až na druhém místě. Pro mě je to ale superhrdina, ke kterému už několik let vzhlížím. Je samouk. Svou kuchařskou kariéru započal v Londýně, kde pracoval na různých místech. Od farmářských trhů se přes působení v eko restauracích dostal až do exkluzivních cateringových společností. Jedna z jeho nejzajímavějších profesní zkušeností byla práce u cateringu hollywoodské produkce. Měl tu čest vařit pro Stevena Spielberga, Ridleyho Scotta, Keanu Reeves i Charlize Theron. Za devět let svého života prošel Londýn, Mexiko i Bali. Nyní se usadil ve Varšavě, kde se zaměřil na veganskou kuchyni. Pod přezdívkou Mickey Rotten postuje své veganské recepty každý týden na www.ustamagazyn.pl.

Ke stolu!
Michał připravoval i naši polskou večeři v Praze. Na stůl, o jehož set-up se postaralo duo polských stylistů Kwiaty & Miut, servíroval degustační menu o pěti chodech. Otevřel ho předkrmem, který protínal tradice české a polské kuchyně. Malé knedlíky se sýrem oštěpek, pivní omáčkou se šafránem a sous-vide brusinkami byly nevšední ale skvělou kombinací chutí, kterou zvýraznila sklenka regionálního jablečného cideru.
Jak už jsem se zmínila na začátku, Eat Poland není jen o polském jídle, ale třeba i designu. Všechny pokrmy byly proto servírovány na keramických setech z dílen různých polských měst. Za pozornost určitě stojí značka Spiek Ceramiczny. Na krásných mělkých talířích, na jejichž struktuře perfektně vynikl Mickeyho foodstyling, byl podáván jak předkrm tak i další chod – salát z mladých listů s raw plátky artyčoků marinovaných v lokálním, zastudena lisovaném slunečnicovém oleji, vinegretem s vodkou a nakládanými hruškami spolu s jalovcovými plody. Delikátní, svěží a křupavá záležitost. Jestli mě dosud nezalil pocit štěstí, tak po tomto salátu a další sklence, tentokrát vína, rozhodně…
Zažít ryzost polské kuchyně jsme měli možnost i u dalšího pokrmu. Jemný zeleninový vývar s pohankovými uszkami, knedlíčky plněnými houbami, které jsou pro zemi typické.
Nadšení u stolu, u kterého se sešla společnost přátel, foodies, blogerů a novinářů s postupem večera a vypitého vína stoupalo. Sem tam bylo možné vidět, jak si hosté prohlíží nejen obsah misek shora, ale jak je zdvihají vysoko nad hlavu, aby se podívali na značku vyraženou zespodu nádoby.
Čas na další chod – zelné rolky plněné šarlatovými fazolemi a uzenou řepou s křenovou omáčkou, bramborovou kaší s fermentovaným žitem a nakládaným květákem.

Během toho, než Michał se svou sous-chef asistentkou nachystali dezert a kávu, chopila se slova šéfredaktorka USTA Magazyn Monika. Představila Eat Polanad / Eat Polska kit, který každý host dostal jako dárek na rozloučení. Taška, kterou navrhlo a ušilo polské studio Elementy, skrývala drobné ochutnávky delikates, které byly zakomponované v každém pokrmu večera. Zastudena lisovaný olej, sušené třešně od Cherry Tree nebo 100% přírodní med jako produkt z populárního urban včelaření od Pszczelarium. Produkt, který ale jednoznačně strhl pozornost mých chuťových buněk, byla jablečná melasa od producenta Rajman. Černé husté zlato v malé skleničce je redukcí šťávy ze tří kilogramů organických jablek. Tímto výrazným, kořeněným, chuťově až uzeným extraktem Michał podmáznul poslední chod večera, dezert – zmrzlinu s dušenými švestkami a medovým piškotem.

Po závěrečném šálku filtrované kávy z varšavské pražírny Java Coffee sklidili organizátoři večera velký aplaus, Michał neskrýval dojetí.

Kdybych měla zhodnotit celý večer a projekt Eat Poland, používala bych jen samá superlativa. Protože znám rukopis USTA Magazyn, magazínu, který svým designem nepřipomíná klasický časopis o vaření, ale spíš knihu, kterou si ve své knihovně s kuchařkami vystavíte jako solitér, mohu říct, že večer splnil moje očekávání. Moc bych si přála, aby se i Česko dočkalo prezentace svých kulinářských pokladů touto cestou, aby i sousedé v okolních zemích mohli ochutnat naše dědictví prostřednictvím jednoho setkání u jídelního stolu…

 

 

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.