Ingredience:

  • 300 g kvalitních špaget
  • 200 g uzené pancetty
  • 100 g parmazánu
  • 4 žloutky z domácích vajec
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř

Pokud budete zkoušet tento recept, snažně vás prosím, dodržujte předepsané ingredience a neexperimentujte s přidáváním dalších surovin. Používejte zásadně pancettu a parmazán, stejně jako kvalitní semolinové těstoviny. Uvidíte, že výsledek bude více než skvělý. Jestli vám někdo naservíruje těstoviny carbonara se smetanou, rovnou mu je hoďte na hlavu.

Celý příběh o původu tohoto pokrmu je nejasný. Existuje několik soupeřících teorií, avšak všechny jsou neoficiální. Jedna verze je, že jídlo vymysleli dřevorubci v Appeninách v oblasti Abruzzo, kdy z tvrdého dřeva vyráběli uhlí na palivo. Připravovali penne v hrnci nad ohništěm, které smíchávali s vejci a sýrem. Další verze o původu carbonara je odvozená ze samotného názvu. Carbonari, tedy uhlíři, si pastu s vejci, slaninou a sýrem hojně sypali pepřem, který na jídle evokuje drobné částečky popela. Když budete chvilku brouzdat na Google, určitě se dočtete i další příběhy, ale nikdo skutečný původ pokrmu dosud neodhalil…

Přiveďte ve velkém hrnci osolenou vodu k varu a vařte špagety 8 – 12 minut. Mezitím si nakrájejte pancettu na proužky. Nechte si ji ve vašem oblíbeném obchodě s delikatesami ( Moje Kredenc) nakrájet na silnější plátky, do carbonara je to lepší. Také raději používám typ pancetta affumicata, tedy uzenou pancettu, ale můžete použít i normální. Rozpalte pánev s kapkou olivového oleje, stačí opravdu malinko, protože dost špeku se z pancetty vypeče. Restujte ji do křupava.

Do mísy vyklepněte žloutky z vajec a přistouhejte parmazán, důkladně směs promíchejte a opepřete. Z hotových těstovin odeberte hrnek vody, ve které se vařily a poté je slijte. Pancettu dejte k pastě a párkát ji se slaninou prohoďte. Přidejte vejce se sýrem a přilévejete horkou vodu z těstovin. Míchejte a uvidíte, jak se bude vytvářet krásná lesklá omáčka. Těstoviny servírujte na hluboký talíř a před podáváním je ještě hodně posypte mletým pepřem. Na stůl položte struhadlo s kusem parmazánu, aby si každý mohl přidat sýr tak, jak to má rád.

 

car_4

car_1

car_3

Jeden komentář

  1. Zuzana Rhiannon

    Dobrý den,
    máte nádherný blog a tento recept je vynikající. Dlouho jsem pátrala po tom jediném a správném receptu a konečně jsem našla.
    Děkuji a jen tak dál !!!!
    :-)

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.