Během letního foodie tripu jsme ve Florencii potkali mnoho zajímavých lidí, restauratérů, kuchařů… Jedním z nich je florentský šéfkuchař Luigi Picarelli, který nám v Yellow Baru připravil nejlepší spaghetti alla carrettiera, jaké jsme kdy jedli. Nejen, že jsme ho obrali o recept na jejich přípravu, i jsme ho vyzpovídali a rozhovor s ním si nyní můžete na ThinkFood přečíst, než vám začne vřít na tu pastu voda hrnci…

Jak jsi se vlastně stal kuchařem?
Začal jsem velmi brzo. Už jako dítě jsem vařil se strýčkem, který je také kuchař. Prošel jsem několika restauracemi v luxusních pětihvězdičkových hotelech a získal hodně zkušeností ve vaření i v cukrářině. Je to povolání, které člověk musí dělat s vášní. Není to práce, kterou člověk může dělat jen tak, jen pro peníze, protože výsledek je pak úplně jiný a je cítit, když se dělá pečlivě a s láskou.

Jaký byl tvůj první recept, který jsi vařil jako dítě?
To si pamatuji! Byl to recept z ryb a mušlí. Protože, když kluk začíná tuhle práci, dostane vždy tu nejhorší práci: loupat cibuli a mýt ryby. A postupně se učí a práce je hezčí. Ale takhle se dělá kariéra, musíš se vypracovat. Učíš se tím, že vidíš, co ostatní dělají. A kradeš. Je to povolání, kde očima kradeš schopnosti jiných a zlepšuješ se. Teď jsem na druhé straně, ostatní kradou ode mne a já se pořád musím učit jak být lepší než ostatní.

A dnes, co nejradši vaříš?
Baví mě vařit všechno! Tady děláme hodně maso a ryby, no co ti mám říct (smích)?

Tajemství! Když se člověk chce naučit dobře vařit, jak na to má jít, co bys mu poradil?
Tajemství? No, to jsem ti už říkal. Tajemství je najít cestu, jak ukrást řemeslo, dovednost ve chvíli, kdy ji jiný vykonává. Dívej se, jak druhý pracuje a tak získáš jeho tajemství. Jako já teď vidím jak fotíš a něco malinko pochopím. Najdi si člověka, který je na vyšší úrovni tvého řemesla, jako já jsem měl svého mistra cukráře. Byl to úžasně zručný člověk, ale také velmi přísný, ne zlý, ale přísný. A já se snažil mít svojí práci co nejrychleji hotovou, abych mohl mít čas a jít se podívat, co on dělá a vidět vždy něco nového. To je trik, jak se to naučit.

Jaký je dnes tvůj sen?
Rád bych jednou měl svojí restauraci, malou, tak pro 30 lidí, ve Florencii, nebo někde jinde v Itálii, nebo třeba v Čechách.

A co bude na menu?
Dělal bych jen své vlastní recepty, jídla která jsem vymyslel, protože mám rád fantazii. Líbilo by se Ti to?

Určitě!  :)

Spaghetti alla Carrettiera podle Luigi Picarelliho
Autor: 
 
Ingredience
  • 320 g spaghetti
  • 200 g loupaných rajčat v konzervě
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • hrst sekané petrželky
  • pecorino na postrouhání
  • sůl
  • olivový olej
Příprava
  1. Spaghetti alla carrettiera je velmi jednoduchý středomořský recept. My zde používáme pouze nejkvalitnější ingredience: prvotřídní olivový olej extra vergine, který je vyráběn na farmě majitele restaurace, chilli, česnek, a loupaná rajčata (pomodori pelati).
  2. Připravte si hrnec, kam si dáte vařit osolenou vodu. Na pánvi osmahněte na olivovémoleji nasekaný česnek česnek a chilli. Když česnek zezlátne, přidejte loupaná rajčata a vše osolte. Nechte vše pozvolna probublávat a mezitím uvařte špagety, maximálně 4-5 minut. Vyndejte je ještě dost al dente a zamíchejte je do omáčky. Nechte je pomalu společně dojít, přímo na pánvi. Nakonec je posypte nasekanou petrželkou a servírujte, klidně v té pánvičce, jako to děláme my, aby vydržely teplé co nejdéle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.