Máme nové číslo newsletteru Incontroluce (ke stažení zde) italské firmy iGuzzini, která vyrábí speciální svítidla pro architekturu, muzea, galerie… Průlet číslem a shlédnutí několika italských realizací mě inspirovalo při přípravě dnešní večeře. Po těstovinách alla carbonara mám omáčku původem z jižní Itálie plnou rybích chutí a šťavnatého rajčatového suga ráda asi nejvíce. Začínám pozorovat, že puttanescu jíme zpravidla v pátek. Asi proto, že koncem týdne už nezbývá moc sil na složité variace, které si raději nechávám na víkend. Puttanescu zvládnete za 15 minut a nasytí celou famílii čítající 4 – 6 hlav. Allora…

Spaghetti alla puttanesca
Autor: 
 
Ingredience
  • 500 g špaget
  • 800 ml kvalitního račatového pyré nebo sekaných rajčat
  • svazek hladkolisté petržele
  • 1 velká konzerva tuňáka
  • 8 filetů ančoviček
  • hrst kapar
  • hrst černých oliv s peckou
  • 2 stroužky česneku
  • špetka mleté skořice
  • 1 chilli paprička
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Příprava
  1. Do velkého hrnce nalijte dostatek vody pro těstoviny. Vodu osolte, přiveďte k varu a vložte do ní špagety. Vařte je 8 - 10 minut. Pod velkou pánví zatopte. Naporcujte petržel. Celý svazek nasekejte, ale stoky a listy si na prkně rozdělte. Na zahřátou pánev nalijte olej z tuňákové konzervy a přidejte stonky petržele. Jdou do pánve jako první, budou sladké a měkké. Pak tam vyklopte tuňáka a filety ančoviček, které trochu rozmačkejte vařečkou. Můžete přidat i olej z ančoviček, ať je omáčka pěkně nakopnutá. Dále jde do pánve hrst kapar a rozmačkané stroužky česneku. Vše na pánvi párkrát prohoďte, přidejte špetku skořice a rajčatové sugo. Nechte na plameni zvolna probublávat. Ochutnejte, osolte a opepřete. Pokud jsou u stolu děti, odeberte právě teď pár naběraček omáčky bokem, dříve než přidáte chilli. Omáčku po přidání papričky ještě chvilku povařte. Vezměte hrst černých oliv a jednu podruhé do omáčky přidejte. Mezi prsty zmáčkněte olivu, šťáva z ní je další chutí pro vaši omáčku. Pecky vyhoďte.
  2. Pasta by už měla být al dente, tak ji pomocí kleští jen přeházejte na pánev do omáčky. Vodu zbytečně neokapávejte, pomůže těstovinám lépe absorbovat sugo. Těstoviny v pánvi promíchejte a servírujte na talíř. Na závěr posypte pastu nasekanými listy petržele a zastříkněte ji olivovým olejem.

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.