Při víkendovém nákupu a nahlížení do boxů plných ledové tříště a čerstvých ryb jsem dostala chuť na slávky. Vypadaly skvěle, čerstvě, takže jsem s nimi hrdinsky zachrastila v síťce u kasy a jela je domů proměnit ve fantastickou středomořskou večeři. Plány byly velkolepé. Uložení Rózárky ke spánku a já s Bárou večeře a víno na terase. No, někdy to nevyjde, zvlášť když je dítě zvědavé na plovoucí mlže v hrnci… Tak si Róza vzala župánek a poseděla při večeři s námi.

Pár poznámek ke slávkám předem. Slávky jsou velmi delikátní mušle, známé především z belgické, francouzské a italské kuchyně. Chovají na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu. Rostou 12 až 14 měsíců a pak se oddělují od lan, čistí a plní do plastových sítěk, ve kterých dále putují na trh. Kromě toho, že výborně chutnají, jsou i velmi zdravé. Mají nízký obsah kalorií a mnoho železa, manganu, zinku, draslíku, vitamínů skupiny B a vitamín C. Jedinečného chuťového zážitku docílíte jen s těmi živými. Seženete je v supermarketech se sortimentem chlazených ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody kolem 150 – 200 Kč za kilo.

Před přípravou je důležité jejich skladování a čištění. Po přinesení domů slávky vyndejte ze sáčku (mohly by se udusit) a uchovejte v míse, přikryté vlhkým ubrouskem. V nejchladnější části lednice vydrží maximálně 24 hodin. Rozhodně je neskladujte ve vodě z vodovodu nebo na ledu ze sladké vody. Před zpracováním slávky opláchněte tekoucí vodou a odložte do cedníku. Písek odstraňte kartáčkem, nečistoty z lastury oškrábejte příborovým nožem a otrhejte veškerá zbylá vlákna. Slávky musí zůstat po omývání uzavřené, pokud je některá otevřená, mírně na ní poklepejte a když se nezavře, vyhoďte ji, je mrtvá.

Spaghetti alle cozze
Autor: 
 
Ingredience
  • 1 kilo slávek
  • 5 stroužků česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • 2 šalotky
  • 1 citrón
  • svazek hladkolisté petržele
  • 400 g krájených rajčat v konzervě
  • 2 dcl bílého suchého vína
  • olivový olej
  • mořská sůl
Příprava
  1. Jakmile jste provedli třídění a čištění slávek, pusťte se do vaření. Do velkého hrnce dejte vařit kvalitní semolinové špagety, klasika na al dente. Oloupejte a nakrájejte nadrobno šalotky a česnek. Do dalšího velkého hrnce nalijte asi deci olivového oleje a nechte cibulku a česnek lehce zpěnit. Pak přidejte slávky. Pořádně to zasyčí, tak se nelekněte. Slávky 2 minutky restujte, začnou pěkně pouštět vodu. Podlijte je bílým vínem a nechte odpařit alkohol. Pak přidejte pokrájenou chilli papričku a sekaná rajčata. To, co zbyde v konzervě, vypláchněte trochou vody a přilijte k mušlím. Přikopte hrnec a 3-5 minut duste. Na závěr přidejte pořádnou hrst sekané petrželky a šťávu z celého citrónu.
  2. Těstoviny slijte a nandejte porci na talíř. Přidejte k nim slávky s omáčkou. Vše elegantně promíchejte (neservírujte žádný opatlaný talíř), zasypte petrželkou a zastříkněte olivovým olejem. Podávejte s bílým pečivem, bílým vínem, s extra citrónovými čtvrtkami, dobrou muzikou a talířem na lastury. Ciao cozze, ci vediamo presto!

 

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.