Konzervant. Starověká měna. Hranolkám dodává lepší chuť… Sůl je mocný minerál, jehož využití je daleko větší než jen zvýzarnění chuti jídla. Máme pro vás čtyři neobvyklé způsoby, jak sůl použít jinak.

Pečte v ní
Pečením v solné krustě dosáhnete, na rozdíl od smažení, dvojího efektu: dokonalého křupavého exteriéru a nekonečně šťavnatého interiéru pokrmu. Technika je vážně jednoduchá. Potřebujete jen 0,5 kg mořské soli, 2 vyšlehané vaječné bílky a dvě lžíce vody. Z ingrediencí vytvoříte pastu, kterou zakryjete svou pečínku (celou rybu, kuře, korýše, brambory…). Rozpálíte troubu na 220 stupňů a  pečete do zlatova. Ze solné skořápky pak vyloupnete perfektně šťavnatý chod. Technika nevyžaduje žádné tuky nebo další koření. Pokud pečete celou rybu, nacpěte jí břicho třeba plátky citronu a přidejte snítky vašich oblíbených bylin.

Čistěte s ní
Nikdy nečistěte litinové pánve saponátem, zničíte tak unikátní vlatnosti jejich povrchu. Použijte na to sůl. Stačí ještě do teplé pánve nasypat sůl a ta udělá špinavou práci za vás. Pánev pak třete suchou houbičkou, opláchněte a usušte buď utěrkou nebo na mírně rozehřáté plotně, dokud se voda z ní neodpaří.

Vypoťte solí cibuli
Připálená cibule je průšvih. Lze tomu předejít tím, že nasekanou cibuli před restování nasolíte. Pustí vodu (a ne málo), tu pak slijete a restujete.  Proces karamelizace je o poznání rychlejší.

Nasajte jí rozlité víno
Během energického vyprávění vzrušujícího příběhu převrhnete na koberec sklenku s červeným vínem. Scénář, který jsme snad při domácích dinner parties zažil každý. Trik se solí máme v povědomí všichni, ale v tom shonu vždycky začneme šudlat skvrnu houbou, hadrem, co hůř, papírovou utěrkou. Tak stop. Zasypat skvrnu solí. Jakmile sůl uschne, odloupněte ji z koberce, čalounění… a zbylý flíček vyčistěte sodovkou.

Zdroj: Google, Tasting Table

Leave a Reply

Your email address will not be published.