Švestková povidla

Minulý týden jsem při návštěvě Botanicu také stačila vyplenit část úrody švestek. Bylo jich tolik, že jsme je ani nestíhali jíst. A protože už letos ovocných koláčů a knedlíků bylo až dost, rozhodli jsme se ze švestek udělat povidla dřív, než se do nich pustí octomilky. Bylo to o fous. Těm dotěrným potvorám jsem je utrhla od kusadel na poslední chvíli. Švestková povidla patří u nás doma mezi nejoblíbenější buchtový interiér, takže jsme jich napekli zásobu, zima bude dlouhá. Píši napekli, protože nejsem zastáncem úmorného vyvařování povidel na plotně. Tímto postupem získáte dokonalá tmavá povidla, ve kterých krásně zůstane struktura švestek. Tak dejte sbohem vašemu švestkovému pyréčku a udělejte to takhle:

Švestková povidla
Autor: 
 

Pomalým pečením švestek získáte dokonalá tmavá povidla, ve kterých krásně zůstane struktura plodů. Tak dejte sbohem vašemu švestkovému pyréčku a udělejte to podle ThinkFood.cz.
Ingredience
  • 3 kg švestek
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citrónu
  • panák rumu
  • 1 dcl kvasného octa
  • špetka soli

Příprava
  1. Předehřejte vaši troubu na 170 stupňů. Švestky omyjte, vypeckujte a naložte je do velkého ohnivzdorného hrnce nebo pekáče s víkem. Nebojte se kotel pořádně napěchovat, plody pečením padnou ke dnu. Švestky zasypte cukrem, kořením, špetkou soli a nastrouhanou citrónovou kůrou. Vanilkový lusk nařízněte a vyškrabte z něj vanilkovou dřeň. Jak dřeň, tak i lusk přidejte k ovoci. Na závěr vše zalijte deckou kvasného octa a jedním panákem rumu, pro větší štěstí přidejte jednoho navrch… Pekáč šoupněte do trouby a dejte si pětihodinovou pauzičku. Švestek není třeba si všímat, ale máte-li tu potřebu, zhruba v polovině pečící doby je můžete promíchat a nechat se opít tou krásnou vůní, která se vyline z pekáče.
  2. Z hotových povidel vyjměte vanilkový lusk a svitek skořice. Vařící povidla nandejte do dobře vysterilizovaných a suchých skleniček. Před uzavřením je ještě můžete zakápnout rumem. Víčka dobře utáhněte a skleničky na pár minut obraťte dnem vzhůru, pak je vraťte zpět.
  3. A co se zbytkem povidel, který už se do žádné skleničky nevešel? Můžete upéct buchty nebo koláč, ale já radím: hoďte si nohy nahoru, přendejte si povidla do hrnečku a lžičkou se do nich pusťte. Zažijete opravdu krásné chvíle…

pov_2

Share

1 komentář k “Švestková povidla”

  1. Barča napsal:

    To vypadá na úžasný tip! Letos chci dělat povidla a trošku jsem se toho bála… Přeci jen doby, kdy jsme je vařili v „zabijačkové“ kuchyni v kotli jsou dávno pryč a v malé dávce, tak, aby u toho člověk nestrávil mládí, jsem to ne a ne vymyslet… A tohle je dokonalé! Odpoledne běžím pro švestky :-D

Přidat komentář

Zpráva