Na návštěvě v kuchyni Jiřího Štifta jsme toho v rekordním čase 60 minut zvládli opravdu dost. Během povídání o tom, kde Jirka čerpá inspiraci, nebo kam chodí nakupovat, vystřihl tři fantastická asijská jídla. Kuřecí Tikka Masalu jsme na ThinkFood.cz snědli už minulý týden, dnes v šermování hůlkami pokračujeme. Pad Thai – thajské rýžové nudle smažené s vejcem, krevetami, čerstvou jarní cibulkou a klíčky, dochucené pikantní sladko-kyselou omáčkou jsou v podání Jiřího Štifta prostě nepřekonatelné…

Thajské nudle Pad Thai
Autor: 
 
Ingredience
  • na omáčku
  • 300 ml vařící vody
  • 300 g tamarind (pyré)
  • 200 g palmový cukr
  • 70 g rybí omáčka
  • ostatní suroviny
  • 250 g syrových ocasů tygřích krevet, očištěných (bez skořápky a střívka)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 400 g plochých rýžových nudlí, namočených hodinu předem ve studené vodě
  • 4 lžíce drcených pražených arašídů
  • 100 g sojových výhonků
  • svazek pažitky
  • 150 g tofu nakrájené na kostičky 1,5 x 1,5cm a usmažené v oleji do zlatova
  • chilli dle potřeby
Příprava
  1. Na Pad Thai omáčku namočíme pyré tamarindu do vařící vody. Asi po 10 minutách důkladně tamarind do vody rozmačkáme, aby zůstaly pouze pecky a přecedíme přes cedník. Tím získáme tamarindovou šťávu, kterou společně s palmovým cukrem a rybí omáčkou krátce provaříme. Chuť by měla být sladká, mírně slaná a rozumě kyselá.
  2. V pánvi na rozpáleném oleji opečeme krevety. Hotové je vyndáme. Ve výpeku orestujeme vajíčka do naprosto do sucha.
  3. Přidáme namočené nudle, Pad thai omáčku, tři lžíce vody a lžíci rybí omáčky. Takto restujeme na vysokou teplotu až do změknutí nudlí.
  4. Teplotu stáhneme, přidáme drcené arašídy, sojové výhonky, pažitku a znovu důkladně a krátce prohřejeme. Dle potřeby dosolíme rybí omáčkou. Chilli dáme dle uvážení. Promícháme s krevetami a smaženým tofu a servírujeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.