Zveme vás na další z našich původních návštěv u zajímavých lidí, kteří se pohybují na poli současné gastronomie, architektury anebo designu. Pečlivě vybíráme a zveme vás k lidem, kteří mají špičkový vkus: nejen v jídle, ale stejně jako my milují dobrou architekturu a design. Dnes jsme byli hosty u Martina Dlouhého, dlouholetého ředitele McDonald´s, poté Makra. Nyní je Martin ve vedení britského řetězce Tesco. Pro ThinkFood připravil tříchodové menu: krevetový koktejl s avokádem, entercote a malinový a borůvkový sorbet. Pojďte s námi na návštěvu a večeři…

Thinkfood navigátor
Kdo je & co dělá
Martin Dlouhý deset let vedl český McDonald’s, osm let pracoval pro velkoobchod Makro, postupně v Rusku, Česku, Indii a vídeňské centrále. Lákalo ho po dvaceti letech alespoň na chvíli opustit velké korporace. Být na volné noze, zkusit rozjet různé projekty, které se mu dlouho honí v hlavě. Opustil Makro, kde ho čekala dlouhá a na jeho vkus zbytečně pohodlná kariéra. Nakonec ale neodolal. Od ledna loňského roku je vedení britského obchodního řetězce Tesco, má na starosti slovenskou síť Tesco.

Kde bydlí
Vilu pro naše dnešní hostitele navrhl v roce 2006 známý český architekt Radan Hubička. V rezidenční čtvrti v Praze Bubenči vznikla přestavbou domu, který již nemohl splnit nároky jeho obyvatel. Z původního domu bylo zachováno první nadzemní podlaží, na které byla nasazena dvoupodlažní nástavba ve tvaru písmene L. Denní zóna, kde nám Martin Dlouhý také připravil dnešní menu, je rozprostřena podél bohatě prosklené jihozápadní fasády otevřené do přední části zahrady. Navzájem se prolínající prostory kuchyně, jídelny a obývacího pokoje s krbem tvoří volně plynoucí prostor, který ústí do lodžie, propojující interiér s exteriérem. „Bílá hladká omítka, stříbrná hliníková okna, jednoduchý plot a chodník ze žlutého travertinu dodávají domu jednoduchou a zároveň dostatečně reprezentativní formu odpovídající charakteru této lokality,“ říká architekt Radan Hubička. Uvnitř domu se pak rozehrává pestrá harmonie materiálů a barev doplněná chladnou elegancí nerezových detailů.

Čtyři otázky pro Martina Dlouhého
Jakou kuchyni máte rád a proč?  
Mám rád každé dobré jídlo, protože v každé kuchyni se dá najít spousta výborných věcí. Ale kdybych měl nějaké konkretizovat, tak určitě japonskou a italskou. Obě jsou totiž založené na posedlosti čerstvými kvalitními surovinami a v určité míře i jednoduchosti a přímočarosti.

Kam v Praze vezmete své nejlepší přátele na večeři?
K sobě domů. A když to nevyjde, tak do Finestry na maso, k Emanuelu Riddimu na ryby, do Yamato na japonskou kuchyni a do Bellevue na nejkomplexnější zážitek.

Co považujete za největší problém tuzemské gastronomie?
Problémy… ty vždycky nějaké jsou. Ale mně se naopak spoustu věcí líbí: vznikají nová bistra, kavárny, bary, pekárny, které se snaží podávat autentické jídlo v prostředí, které má svojí tvář a s personálem, který je hrdý na to, co prodává a nedělá mu problém vás srdečně obsloužit. Jestli na něco narážíte, tak je to všeobecná úroveň a povědomí o kvalitě potravin. A obecně ochota za ni platit.

Rád cestujete: kam se chystáte letos?
Do Japonska :). To se dost hodí k tématu, ne? Je tam úžasná moderní architektura a výtečné jídlo.

Sledujte ThinkFood a brzy se dozvíte, jak nás Martin odrovnal půlkilovými rib eye steaky.
Zajímají vás předchozí díly Návštevy s Jirkou Štiftem či s Danem Gonzalezem? Čtěte je na ThinkFood.

Foto: Kateřina Obrazová

Leave a Reply

Your email address will not be published.