Do kuchyně ThinkFood jsme dnes pozvali architekta a interiérového designéra Jiřího Junka. Spojení designu, architektury a dobrého jídla v jeho případě platí více než vrchovatě. Společně se svou ženou Annou (jejíž příspěvky můžete na ThinkFood číst pravidelně) rádi vaří, navštěvují restaurace, cestují… Jiří v laboratoři ThinkFood připravil tříchodové menu: košíčky s krabím masem a hruškami, dušené hovězí hrudí a švestkový crumble. Předtím, než se pustíme do jídla, jsme s Jirkou mluvili současné architektuře, jeho oblíbeném Švýcarsku i jeho aktuálních realizacích. Vynechat jsme samozřejmě nemohli téma kuchyně.

Věnuješ se především interiérovému designu: co tě inspiruje a baví? Kudy se aktuálně ubírá tvoje tvorba?
Nejvíc toho asi vymyslím při běhání. K tomu mě přivedl spisovatel Haruki Murakami. Rád objevuju nové věci a sleduju vývoj technologií. Jsem unesený způsobem, jakým dělá věci Apple. Chtěl bych dělat jednoduché věci. Mám rád archetypy. Lžíce má vypadat jako lžíce a dům jako dům. Jen už nejezdíme na koních a dům nemusí mít padací most a vodní příkop. Věřím, že tradice se vyvíjí společně s technologií.

Máš rád Švýcarsko, psal jsi o cestování i kultuře v téhle zemi… Vyber pro naše čtenáře pět “the best of Swiss“…
Představte si, že jste dítě a rodič vám v cukrárně dovolí vybrat si, cokoli chcete. Takhle si ve Švýcarsku připadám. Mně tam přijde skoro všechno dokonalé. Ujít byste si ale neměli nechat takové klasiky jako jsou Zumthorovy lázně ve Valsu, Caminadovy domy (a telefonní budka) ve Vrinu, Olgiatiho “Žlutý” dům ve Flims nebo úpravy městěčka Monte Carasso od Luigiho Snozziho.
Hipstery unavené Berlínem pak pošlu načerpat svěží síly do Curychu. Bohatí autíčkáři by si zase mohli užít každoroční jarní výstavu v Ženevě. A ti, kdo se chtějí pořádně provětrat, mohou vyšplhat k čerstvě otevřené horské chatě na Monte Rosa od architektů Bearth a Deplazes.

Pohybuješ se v širokém rozpětí od interiérového designu, přes produktový design nábytku až po stavby. Co z toho tě nejvíc baví? Na jakých zadáních pracuješ nejraději?
Rád pracuji na věcech, co mají smysl. Nevěřím, že existuje ideální zadání nebo ideální klient. Nejdůležitější je pro mě vztah s klientem. Když si rozumíme, vždycky výsledek stojí za to. Nejraději ale dělám takové ty rodinné domy – od základů po výběr kartáčku na zuby.

V tvém portfoliu najdeme řadu kuchyní: nejen že je navrhuješ, ale coby aktivní kuchař jsi i jejich uživatelem. Jaká je tvoje „kuchyně snů“?
Řekl bych, že vařit můžu kdekoliv s dostatkem prostoru a světla. Vystačím si s málem, takže nějaké fikané vybavení ani nepotřebuju. Ale kdybych mohl někomu kuchyň přebrat, byla by to vlastní kuchyně Petra Zumthora v Haldensteinu. Má tam velké okno, za ním skálu a v koutě obří jídelní stůl z ořechového dřeva.

Kam bys v Praze vzal své přátele na snídani? Na oběd a na večeři?
Se snídaněmi je to v Praze ještě pořád bída. Takže bych buď uvařil sám, nebo bychom šli do Šlágru na anglickou snídani, popřípadě do Emy na super kafe. Pak by následovala svačina v chlebíčkárně Hanky Michopulu a odtamtud je to jen kousek na oběd do úplně nového Masa a koblihy, mladší sestry Sansha. Kdyby zbyl po obědě čas, ještě bychom zaskočili na zmrzlinu do Angelata. A večeři? Tu bychom si dali v nějakém Lokále a zapili dobrým pivem.

ThinkFood navigátor
Kdo je & co dělá
Architekt Jiří Junek (* 1981) navrhuje interiéry, nábytek a domy pro rodinné bydlení. Zakládá si na pečlivé analýze zadání a následném hledání jednoduchého a racionálního řešení. Jiří psal o současné architektuře do různých časopisů a byl spoluautorem knihy 100 staveb Středočeského kraje. Nyní publikuje zejména v časopisu Swissmag, věnovaném Švýcarsku. Při cestách po Švýcarsku se nechává inspirovat místní přírodou, kulturou a stavěním, i v evropském měřítku velmi unikátním. / Prohlédněte ji práci Jiřího Junka na www.ajj.cz.

Partnery našeho seriálu jsou BOMMA, Electrolux a Dallmayr.

Zajímají vás předchozí díly Návštěvy s Jirkou Štiftem či s Danem Gonzalezem? Čtěte je na ThinkFood.

Foto: Kateřina Obrazová, archiv Jiřího Junka

Leave a Reply

Your email address will not be published.