Kitchen Story jsou Jirka a Marika. Manželé v kuchyni, dva nadšenci, kteří milují dobré jídlo a vše kolem něj. Vaření věnují každičkou volnou chvilku. Přes týden jsou každý ve svém zaměstnání, o víkendech se potkají nad hrnci, vaří, fotí a píší. Když si chtějí odpočinout, navštíví nějaký právě otevřený podnik a napíší o něm recenzi. Foodies jak se patří. Proto založili foodblog, kde se o každodenních zážitcích, zkušenostech a postřezích z kuchyně dělí se svými čtenáři.

„S myšlenkou začít psát foodblog jsme koketovali poměrně dlouhou dobu, ale začalo to úplně nevinně. Zprvu jsme vařili na domácích dinner parties pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc,” říká Jirka Kuča. „Naše obrovská výhoda je v tom, že jsme na to dva. Rozdílným vnímáním věcí kolem nás dokážeme blogu propůjčit rozmanitý pohled na život v kuchyni i mimo ni,” doplňuje Jirku Marika.

S Jirkou a Marikou jsem se poprvé potkala na blogerské kuchařské soutěži Electrolux ve škole vaření Laboratorio. Za Kitchen Story bojovala o prvenství vždy usměvavá Marika. O pár měsíců později jsem se s vařícími partnery sešla opět na kulinářské soutěži, tentokrát na Foodparade festivalu, kde Jirka vybojoval první post. Ani jsem mu nezáviděla, když se pak smažil ve 30 stupňovém horku na hlavním podiu vedle Zdeňka Pohlreicha…:).

S tímto letním ohlédnutím za setkáními s Kitchen Story se hned nabízí první otázka rozhovoru…

Setkala jsem se vámi na kuchařských soutěžích. Jednou soutěžila Marika, bez umístění na bedně, podruhé Jirka získal první místo. Jaká je pak zákulisní atmosféra u vás doma? Funguje mezi vámi nějaká rivalita?
Marika: Tak to ani v nejmenším. Myslím, že úspěch jednoho je i úspěchem toho druhého. Navíc, já jsem si vyzkoušela, že kuchařské soutěže opravdu nejsou nic pro mě a s radostí je přenechám Jirkovi.
Jirka:  Taky žádnou rivalitu nepociťuji, fungujeme jako tým. Když jsem soutěžil, vypadalo to, že je z toho Marika více nervózní než já. Jednoduše to prožíváme společně.

Kdo z vás více vaří, kdo fotí, píše? Jak u vás funguje dělba práce při společné práci v kuchyni?
M: Už jsme při tvoření blogu našli tu správnou harmonii a oba víme, kdo co má dělat. Ve vaření a tvorbě jídel si myslím, že jsou síly vyrovnané, i když každý z nás se specializuje na něco jiného. Jinak Jirka víc píše a já mám zase na starosti food styling a focení.
J: Dá se říct, že každý už máme zaběhlé určité druhy jídel a podle toho se všechno odvíjí. Nedokáži si představit Mariku, že by chtěla děla třeba demi glace, vím že by na to neměla nervy :). Má raději rychlejší jídla, u kterých může popustit uzdu fantazii, zatímco já se rád držím zaběhlých postupů a nevadí mi u toho strávit spoustu času.

Jaká kuchyně vás nejvíce baví? Kde čerpáte inspiraci?
J: Nemáme přesně definovánu jedinou kuchyni, kterou bychom upřednostňovali. Vaření na blogu odráží naši momentální náladu, chutě a celkové rozpoložení. Takže když někde narazíme na nějaké dobré jídlo, chceme si ho doma sami vyzkoušet a samozřejmě spousta inspirace je na internetu.
M: V poslední době jsme si oblíbili hlavně asijskou kuchyni, která nabízí spoustu pro nás neobvyklých chutí.

Obvyklá otázka, která se nám blogerům často pokládá: Kde jste se naučili tak skvěle vařit? Většina odpovědí začíná u: moje babička, maminka… Kdo vám vnuknul lásku k vaření?
M: U mě je to přesně, tak jak říkáš. Lásku k jídlu a k vaření mám díky svým rodičům, kteří jsou oba vyučení kuchaři. Naučili mě všechny základy, na kterých teď můžu stavět.
J: Já jsem se v kuchyni jako malý naopak moc nepohyboval, byl jsem jen velký strávník. Vařit jsme si začali, až když jsme spolu začali bydlet, což je už nějaký ten rok zpátky. Ze začátku jsem se držel receptů zuby nehty, ale postupem času a hlavně vlastními chybami se člověk spoustu věcí naučí.

Říkali jste, že se co nevidět budete stěhovat do nového ‚hnízda‘. S tím přijde samozřejmě i nová kuchyně, na kterou se určitě těšíte…
M: Stěhování do nového bytu se nám trošku oddálilo, ale snad se brzy dočkáme. Kuchyně je samozřejmě jednou z věcí, na kterou se těšíme nejvíce. Vše jsme si naplánovali tak, abychom měli dostatek pracovní plochy a vše po ruce.
J: Je skvělé, že jsme ve všem tak sladění, protože výběr kuchyně probíhal více méně v poklidu. Máme hodně podobné představy, jak by měla naše kuchyně snů vypadat a tak jsme se tomu chtěli přiblížit co nejvíce.

Nové hnízdo někdy znamená i nový přírůstek do rodiny. Plánujete? Kočka, pes, rybičky, dítě?
M: Jirka miluje psy a pořád mě přemlouvá, abychom si nějakého pořídili. Já zatím odolávám, protože vím, že při našem vytížení bychom na něj neměli tolik času, kolik by potřeboval. Ale všemu necháváme volný průběh a v zásadě nic neplánujeme, tak uvidíme, co čas přinese.
J: Já bych chtěl mít jednou doma velký zvěřinec. Kočku, psa, rybičky i děti, tak uvidíme co přijde jako první.

Být autory úspěšného foodblogu je řehole. Jak jste sami říkali, věnujete mu všechen volný čas. Kdy a jak odpočíváte? Hlavně mi neříkejte, že čtením kuchařek :)…
J: Kuchařky opravdu nečteme, to bychom byli už totální šílenci :). Protože bydlíme v Praze, je tady nespočet možností, co může člověk podniknout a my se z toho snažíme ve volném čase vytěžit maximum. Samozřejmě i takové válení v posteli je čas od času super.
M: Toho volného času opravdu moc není, ale když už, tak rádi koukneme na nějaký film, zajdeme do divadla nebo vyrazíme zahrát si badminton.  Taky bychom chtěli začít více chodit do restaurací na večeře, abychom z toho pro naše čtenáře mohli udělat recenze, kam zajít a co si rozhodně dát. A už jsme zase zpátky u té „práce“ :)…

Díky za rozhovor…

Jirka a Marika během naší ThinkFood Návštěvy, seriálu, jehož všechny díly můžete sledovat zde, připravili výtečné risotto z červené řepy a nadýchaný páj s jablky, pomerančovou kůrou a kardamonem. Chcete recepty? Tak sledujte ThinkFood i nadále.

Leave a Reply

Your email address will not be published.