Milovaná americká kuchařská ikona Julia Child by letos v srpnu oslavila 100. narozeniny. Přidejte se s námi k celosvětové akci a uvařte na její počest jídlo podle jejího receptu!

Jak se akce zúčastnint?
Uvařte v období 5. – 15. srpna 2015 jídlo podle vašeho neoblíbenějšího Juliina receptu pro sebe, své přátele nebo pro celou vaši rodinu a jeho fotku sdílejte na svém a našem Facebooku či Twitteru s hashtagem: #CookForJulia.

Julia Child
Julia se narodila se v roce 1915 v Kalifornii. Její otec vlastnil rozsáhlé latifundie a několik dolů, matka byla dědičkou továrny na výrobu papíru. Sportovně nadaná Julia vystudovala ženskou univerzitu Smith College. Za druhé světové války měla v plánu nastoupit do ženského armádního sboru, ale nevzali ji, protože byla příliš vysoká a robustní (měřila 188 centimetrů). Proto přijala místo v americké zpravodajské službě OSS, předchůdci dnešní CIA. Často měnila svá působiště, pracovala například v Číně či na Ceylonu. Tam se v roce 1945 seznámila se svým budoucím manželem. Paul Child byl o deset let starší a o hlavu menší. Byl to mimořádně inteligentní člověk, psal básně, maloval, skvěle fotil a byl gurmet.

Vzali se v roce 1946 a o dva roky později získal Paul diplomatické místo v Paříži, kam s Julií odcestoval. A právě v Paříži podlehla Julia kouzlu francouzské kuchyně. První jídlo v nové zemi  – platýze – ochutnala v proslulé restauraci La Couronne v Rouenu hned po příjezdu. A barvitě to vylíčila ve své knize Můj život ve Francii. A zatímco Paul propagoval ve Francii americkou kulturu, Julia nasávala tu francouzskou.

Protože nebyla příliš zdatná kuchařka, přihlásila se do kurzu Le Cordon Bleu, nejvyhlášenější kuchařské školy v Paříži a vyřit se tu skutečně naučila.
Na jiném kurzu o něco později pak potkala dvě dámy – Simone Beck a Louisette Bertholle. V roce 1951 začaly všechny tři společně pořádat anglické kurzy pro pařížské Američanky, které chtěly svým manželům uvařit něco jiného než jen jídlo z ‚pytlíku‘. Ty se konaly se v Juliině pařížské kuchyni pod názvem L’école des trois gourmandes (Škola tří gurmánek). Jejich dalším plánem bylo sepsání francouzské kuchařky pro americký trh. Úkolem Julie jako rodilé Američanky bylo zkontrolovat a opravit text po pravopisné a stylistické stránce. Jenže Julia začala recepty zkoušet a zjistila, že se moc podle nich vařit nedá. Tím se práce protáhla na několik let. Childovi se mezitím z Paříže stěhovali do Marseille, Osla, Bonnu a dalších míst a pak se vrátili do Spojených států. Na cestách se Julia seznamovala s místními kuchyněmi, sbírala recepty, překládala je a hlavně testovala.

Z nasbíraných zkušeností pak začala kuchřky sama psát. Její kniha Mastering the Art of French Cooking (Umění francouzské kuchyně) se stala bestsellerem a byla výsledkem téměř desetileté práce. Rozhodující pro úspěch knihy bylo to, že ji Julia dostala možnost představit v Bostonské veřejnoprávní televizi. Udělala to opravdu originálně. V přímém přenosu připravila kultovní vaječnou omeletu s houbami a diváky měla okamžitě na své straně  – svou bezprostředností a humorem. Díky obrovskému ohlasu dostala smlouvu na pořad The French Chef, který se nakonec vysílal deset let.

V70. a 80. letech pak bývala hostem ranní show Dobré ráno, Ameriko! Když Paul přestal pracovat v diplomatických službách, začal dělat Julii manažera. Julia získala mnohá ocenění. Stala se první ženou, která byla uvedena do Síně slávy kulinářského institutu. Za peníze, které jim vydělaly kuchařky, si mohli Childovi pořídit domek v Provence. Oba manželé se dožili úctyhodného věku. Paul zemřel ve svých dvaadevadesáti letech a Julia ho následovala přesně za deset let  v roce 2004 – dva dny před svými dvaadevadesátými narozeninami.

Život Julie Child se stal v roce 2009 inspirací k filmu Julie & Julia. Roli Julie Child skvěle ztvárnila Meryl Streep.

Leave a Reply

Your email address will not be published.