Tížený volný páteční večer. Rózu jsme vyexpedovaly k babičce na chalupu. Zamáčkly jsme slzu, protože Róza takto odjela poprvé. Pak jsme se ovšem střelhbitě hodily do gala, chytly City Elefant směr Praha a vyrazily nasávat… vůni velkoměsta. Dvacetiminutovou cestu jsme si zpříjemnily tabulkou mléčné čokolády a na zastávce Praha hl. n. jsme už vystupovaly plné endorfínů. Místa na večeři jsem rezervovala v Mistral Café – Restaurant, kde jsme nikdy předtím nebyly. Výstřel naslepo, trefa do černého.

Restauraci najdete v historickém středu Prahy, Josefov, Staré Město, v centru vzdělanosti a umění, kde se potkávají studenti VŠUP, Filosofické fakulty, Taneční konzervatoře, DAMU, návštěvníci Rudolfina nebo třeba Městské a univerzitní knihovny. Mistral Café chce charakterizovat a reprezentovat místo, kde se nalézá. Jednoduchý, kvalitní, účelný a pohodlný interiér s jemnou atmosférou. Světlý a vzdušný uliční prostor vede k zadní útulné místnosti ze které jsou krásné průhledy do zeleně klidného dvora. Ve škále materiálů převládá jemná textura bělené březové překližky. Na stěnách byla oškrábáním starých nátěrů odhalena hrubá omítka. Na podlahách je tmavá betonová stěrka. Zábradlí schodiště, vyrovnávací schůdky, stejně jako soklové lišty jsou ze surové černé oceli. Malé květináče s bylinkami na každém stole dotvářejí atmosféru venkovního posezení na zahrádce za zdí starého domku. Mistral může být místem setkání, schůzek, obědů, či romantických večeří. Panuje zde atmosféra s příjemnou, milou a ochotnou obsluhou, které se můžete zeptat na cokoli. Personál restaurace má jistě porozumění a trpělivost s dětskými návštěvníky, pro které je zde skvěle vybaven i dětský kout.

Nabídka jídel je opřena o tradiční pokrmy české kuchyně a zajímavé mezinárodní recepty. Vše s důrazem na kvalitní čerstvé suroviny a bylinky z vlastní zahrádky  – jednoduše a poctivě. Ten večer jsme z menu vybraly rakouskou klasiku Tafelspitz se zeleninou a šťouchanými brambory, druhá volba padla na grilovaná kuřecí prsa na krémovém rizotu z lesních hub sypané sýrem grana padano. Obě jídla byla senzační. Jednoduše připravená i naservírovaná na bílých talířích na stůl pokrytý papírovým ubrusem, který se mění za každým návštěvníkem restaurace. Prostě bistrot styl.

Ceny jsou neuvěřitelné. Sedíte v centru města, ve Valentinské ulici, v bezprostřední blízkosti Staroměstského náměstí. V průměru se zde najíte za 170 Kč na hlavu. Ptala jsem se obsluhy, jak je to možné. Odpověděla, že mají ceny takto nastaveny hlavně kvůli školám v okolí, jelikož studenti tvoří přes rok většinu klientely. Bylo mi sympatické, že ceny Mistral v prázdninovém období nezvyšuje, což bych na naše gastropoměry čekala. Servírka se mi rovněž svěřila, že jsou v okruhu dvou kilometrů nejlevněší restaurací.

Kávu jsme si nechaly na jiný lokál, jelikož jsme byly natěšené na procházku noční Prahou a drink s přáteli, ale příště, jakože se do Mistralu rozhodně brzy vrátíme, si kávu dáme.

Mistral Café – Restaurant
Valentinská 11/56, 110 00 Praha 1
222 317 737
Pondělí – Neděle: 10:00 – 23:00 hod.
www.mistralcafe.cz

img-3458-59-60hdr

img-3587-8-9hdr

img-3509-10-11hdr

img-3663-4-5hdr

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.