Moc nás těší, když můžeme čas od času někomu podat pomocnou vařečku. Na podzim loňského roku to byly Mamma HELPky, kterým jsme pomáhali během kuchařské soutěže Holky, už mi zase chutná ve škole vaření Chefparade (reportáž tady), letos, koncem března, jsme nabídli náš prostor a zkušenosti Kuchařkám bez domova z organizace Jako doma.

Kdo vlastně jsou?
Kuchařky bez domova jsou ženy, které nemají domov. Rády ale vaří a o své umění se chtějí dělit s ostatními. Díky této myšlence se mohou lépe zapojit do společnosti, získat práci a drobný přivýdělek. Tento nápad se zrodil v organizaci Jako doma, která celý projekt zastřešuje a nabízí tak ženám bez domova možnost, aby veřejně prezentovaly své umění, a samy tím napomohly změně společenského vnímání bezdomovectví.
Kromě toho, že stánky s jídlem Kuchařek můžete pravidelně potkávat na různých farmářských trzích napříč Prahou a dalších street food festech, můžete si jejich služby a jídlo objednat jako catering pro svou akci. Zvládnou vařit ve velkém jako profesionálové. Naposledy jsem se jejich skvělou polévkou a koláči ládovala na konferenci Barcamp: Jací jsme? v pražském DOXu. Pro koho všeho už navařily se můžete dočíst na webu Jako doma.

Kuchařky se zaměřují se pouze na veganské jídlo. Upřímně, bylo pro mě velkou výzvou sestavit veganské menu a naučit ho holky připravovat, protože já sama jsem masožrout. Jak jsem se ale dozvěděla, holky si také rády kousnou do flákoty a všechny sborově ukazovaly prstem na svého provozního Matthiase Richtera: to on je vegan! A právě s Matthiasem jsme se do organizace workshopu pustili.

V sobotu 19. března ráno jsem ThinkFood kuchyni otevřela jemu a 4 členkám týmu Kuchařek bez domova, abych je během odpoledne naučila nové recepty, ukázala jim triky a seznámila je s ingrediencemi, které dosud neznaly nebo jen nevěděly, jak je využít.
Velké, opravdu velké díky patří značce Botanicus, která neváhala a náš workshop podpořila tím, že nám dodala kila své sezónní bio zeleniny, která rozsvítila naše menu. Řepy, mrkve, cibule a neskutečně dobré bio džemy z ovoce ze zahrad Botanicus, že se nám ani všechno do receptů nevešlo.

Celý workshop byl, a my to vlastně ani jinak neumíme, kuchařský pětihodinový maraton. Krémová polévka z jablek a celeru, polévka z pečené mrkve a fenyklu, bulgurový salát s pečenou zeleninou, křupavé mrkvové pity a na závěr máslové sušenky s džemem – to vše bylo na programu workshopu. Po třetím chodu se už holky kroutily, že jsou plné, a tak se balilo jídlo s sebou pro kamarády v azylovém domě.

Můžu říct, že mít Kuchařky bez domova v kuchyni je radost. Než jsem se stihla otočit, strouhaly, krájely, myly nádobí jako divé.
Po kávě a dezertu jsme workshop zakončili heslem:
Máte všichni svoji krabičku?
A jaký máte program teď? Jdete domů?
Domů…

Leave a Reply

Your email address will not be published.