No kam šla… asi pro štrůdl!
Neříkej mi štrůdl, krucifix, říkej mi závin!
Proč má říkat závin, když je to štrůdl?
Světáci jsou klasika, stejně jako dezert, který jsem pekla. Zkusila jsem ho ale tentokrát zamotat ne do tradičního listového těsta, ale do filo těsla. Je to piplačka, protože pláty filo jsou jako hedvábí. Čili, kromě ingrediencí níže potřebujete také notnou dávkou trpělivosti. Výsledek stojí zato: křupavoučký obal, šťavnaťoučký interiér.
Pokud byste tápali, kde filo těsto koupit, tak Marks & Spencer nebo Makro.

Závin s pekanovými ořechy a brusinkami
Autor: 
 
Ingredience
  • 4-5 malých sladkých jablek
  • šťáva z ½ citronu
  • 80 g másla
  • 4 pláty filo těsta
  • 150 g pekanových ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 150 g tmavého cukr
  • hrst sušených brusinek
Příprava
  1. Jablka oloupejte a nakrájejte je na menší a tenké kousky. Do mísy se studenou vodou a šťávou z poloviny citronu vložte jablka, aby nezhnědla. V malém rendlíku rozpusťte máslo. Pekanové ořechy nasekejte nadrobno.
  2. Na pracovní plochu rozložte navlhčenou kuchyňskou papírovou utěrku. Na ni položte první plát filo těsta. Ten potřete rozpuštěným máslem a posypte jemnou vrstvou ořechů. Tento krok zopakujte ještě třikrát. Na poslední vrstvu těsta přijdou jablka.
  3. Ta sceďte a v míse je promíchejte spolu s cukrem, skořicí a brusinkami. Rozprostřete je po jedné straně filo těsta, jeho zbylo část trochu navlhčete vodou. Poté vám kuchyňská utěrka poslouží při rolování, protože filo je tenké a mohlo by se potrhat. Vše zarolujte. Poté závin opatrně přeneste na plech. Moučník pečte na 190 stupňů, asi 25 minut. Po vychladnutí posypte cukrem, nakrájejte a servírujte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.