Nejhorší, co se může na Silvestra přihodit je to, že vám dojdou chipsy. Pro tento rok vyhlašuji konec předpůlnočním sprintům pro umaštěnou pochutinu do večerek, nonstopů či na benzínové pumpy, ležící na doběh vašich domovů. Jednoduše DIY. Zalistovala jsem svým loňským vánočním dárkem, knihou  Jamieho Olivera – Moje Velká Británie, a v části Naše hospoda jsem narazila na tento recept. Lupínky vyrobené z kořenové zeleniny, které možná znáte pod značkou  Tretter’s. Jamie v knize popisuje snadný návod, jak na ně. Vyzkoušela jsem a rázem jsem se stala závislou. A stačilo k tomu jen málo…

Zeleninové chipsy
Autor: 
 
Ingredience
  • 1 brambora
  • 1 batáta
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 l rostlinného oleje
  • mořská sůl
  • (dávky a druhy zeleniny zvyšte dle potřeby a chuti)
Příprava
  1. Zeleninu omyjte a osušte. Druh po druhu ji nakrájejte na tenké plátky o tloušťce asi 1 milimetr. Čím krájet? Můžete použít mandolínový kráječ, kuchyňský robot, nejnovější vychytávku Horsta Fuchse z WS International, ale úplně si vystačíte s obyčejnou škrabku z Ikea. Druhy zeleniny nemíchejte před smažením dohromady, každý potřebuje na smažení jiný čas. Brambory, batáty jsou za 3 minutky, řepa za 4 a petržel i celer jsou tak za 2-3, ale spíš se řiďte citem.
  2. Do většího hrnce nalijte olej a pořádně ho rozpalte. Mezitím vystelte mísu papírovou kuchyňskou útěrkou a připravte si děrovanou naběračku.
  3. Jakmile je olej dost horký, naberte na naběračku dávku zeleniny a ponořte ji do oleje. Rychle, avšak opatrně (s obličejem daleko od hladiny vroucího oleje) zeleninu promíchejte, aby se neslepila k sobě. Je-li hotová, naberte ji na naběračku, nechte ji pořádně okapat nad hrncem a přehoďte ji do mísy. Takto pokračujte, než osmažíte všechnu zeleninu. V míse lupínky osolte mořskou solí a podávejte.

TIP:

  • Brambory doporučuji smažit první (naplátkované rychle černají). Naopak řepu nakonec, obarví olej a ten pak obarví světlou zeleninu jako je celer nebo petržel.

 

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.