V menu restaurace Alriso je jen pár jídel, která by nebyla připravena z rýže. Nejsou to jen risotta, ale i těstoviny nebo dezerty z rýžové mouky. Koncept postavený na jediné surovině je přesto zajímavý.

Rýže menu Alrisa dominuje od začátku do konce, neobsahuje ji jenom pár výjimek v jídelníčku. Hned zkraje tedy můžete ochutnat výrazný rybí vývar s krevetami, mušlemi a rýžovými krutony nebo zeleninovou polévkou, kde rýže hraje roli zavářky. Mezi předkrmy ji zastupuje vegetariánské pečené rajče naplněné rýží nebo masitá varianta: lahodná a hladká rýžová polenta s kopečkem voňavých lesních hříbků a kousky toskánského salámu z vepřového.

Samostatnou sekci menu tvoří risotta připravená z baculatých bílých zrnek rýže Carnaroli, která se pěstuje na severu Itálie. Šéfkuchař Alrisa vytvořil celkem jedenáct variací na tento klasický apeninský pokrm. Konzervativnější strávníci mohou volit risotto z hříbků a lišek, Carnaroli zkombinované s jihotyrolským špekem nebo lehčí s krevetami a rukolou. Kdo by chtěl vyzkoušet méně obvyklé variace risotta, může si dát třeba lehce nakyslé s přídavkem šumivého prosecca a kančího salámu ozdobené kuličkami červeného rybízu, nebo naopak dosladka laděnou rýži s konfitovanou kachnou a výrazným skořicovým podtónem.

I když opustíte sekci risotto, neznamená to, že rýže se z jídelníčku vytrácí. Těstoviny jsou v Alrisu připraveny z rýžové mouky. Klasické recepty jako spaghetti aglio olio nebo penne arrabbiata zde díky tomu ochutnáte v bezlepkové variantě. Rýže totiž, na rozdíl od tvrdé pšenice, z níž se jinak těstoviny dělají, lepek neobsahuje, a patří tak mezi potraviny vhodné pro celiaky.

Podobně bezlepkové přílohy doplňují i všechny hlavní chody. Krůtí prso či jehněčí kotletky na talíři doprovází už zmíněná rýžová polenta, jehněčí ragú je dušeno na rajčatech, pivu a rýži. K slavné milánské specialitě, ossobucu, pak neodmyslitelně patří risotto šafránové.

Alriso je dobrou ukázkou toho, že koncept postavený na jedné surovině může být zajímavý a rozmanitý. Pokud máte chuť na risotto, je Alriso skvělým místem kam zajít: šéfkuchař má techniku tohoto pokrmu v malíčku, nemusíte mít obavy, že bude rýže uvařená málo nebo moc, že nebudou ostatní ingredience dávat dohromady. Když navíc hlavní jídlo v restauraci, která se nachází v srdci Starého Města – na Betlémském náměstí, pořídíte v poledním menu za 110 korun, je o to více důvodů k radosti. Když ke všemu předchozímu přičtete přátelskou a vcelku rychlou obsluhu a také příjemnou zahrádku, není moc důvodů, proč se Alrisu vyhýbat. Snad jen jestli máte alergii na rýži.

Do konceptu ‘Al’ patří také restaurace Aldente, italská trattoria, kde se podávají báječné těstoviny a Alforno, italská focacceria, kde vše, co jde z kuchyně na stůl prochází skrze pec.

Alriso Risotteria Italiana
Betlémské náměstí 1, Praha 1
Telefon: 222 233 341
www.alriso.cz
www.facebook.com

Aldente trattoria vineria
Vězeňská 4, Praha 1
Telefon: +420 222 313 185
www.al-dente.cz
www.facebook.com

Alforno Focacceria Italiana
Petrské náměstí 4, Praha 1
Telefon: +420 222 316 011
www.al-forno.cz
www.facebook.com

Zdroj: Alriso, ihned.cz, Google

riso_2

riso_5

riso_4

riso_6

Jeden komentář

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.