„Laura dělala fantastické chilli. Dávala do něho libové maso, tmavé velké fazole, drobně nakrájenou mrkev, láhev černého piva a čerstvě sekané pálivé papriky. Nechala to chvíli povařit, pak přidala červené víno, citrónovou šťávu a špetku čerstvého kopru. A úplně na konec namíchala a přidala své speciální chilli koření. Stín ji kolikrát prosil, aby mu ukázala, jak to dělá: pozorně sledoval každý krok, od nakrájení cibule a vhození kostiček do olivového oleje na dně hrnce. Dokonce si napsal celý recept a jednou si Lauřino chilli uvařil, když byla někde pryč. Bylo dobré – rozhodně velice jedlé, ale nebylo jako od Laury.”
Neil Gaiman: Američtí bohové (překlad Ladislava Vojtková)

Pivo, víno, citrónová šťáva a kopr – nenapadlo by mě tyhle věci dávat do chilli a už vůbec ne dohromady. Ale předpokládala jsem, že Stínova žena Laura, potažmo Neil Gaiman určitě vědí, co dělají. Ostatně Neil Gaiman prý vaří výborně a psaní a vaření podle něj mají hodně společného: “Ať děláte, co děláte, někdy vám koláč prostě nevykyne, a jindy zase chutná líp, než jste si vůbec dovedli představit”. Takže jsem se recept pokusila zrekonstruovat, a i když to chilli asi nebylo “nejlepší ve státě”, výsledek chutnal výborně a daleko lépe, než jsem si dovedla představit!

Američtí bohové: Chilli con carne
Autor: 
 
Ingredience
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • ½ l černého piva
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 2 skleničky červeného vína
  • citron
  • čerstvý kopr
  • směs chilli koření
  • sůl
  • olivový olej
Příprava
  1. Ingredience jsou z románového popisu vcelku zřejmé, jediný problém je s Lauřiným speciálním chilli kořením. Tady se bohužel můžeme jenom dohadovat, co asi má obsahovat. Já se rozhodla nad tím dlouze nepřemýšlet a sáhla jsem po kupované směsi na chilli con carne. Většina směsí obsahuje mleté chilli, římský kmín, papriku a oregano nebo majoránku. Postup už vyžadoval trochu interpretace, ale nejspíš vychází z obvyklých způsobů přípravy chilli con carne.
  2. Cibuli a mrkev nakrájejte na drobno a opékejte je na olivovém oleji zhruba pět minut. Přihoďte maso a zprudka ho opečte dohněda. Přidejte slité fazole a zalijte pivem. Osolte, přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a přikryjte pokličkou. S občasným zamícháním nechte 45 minut mírně pobublávat. Pak přilijte víno a šťávu z půlky citronu a teď už bez pokličky vařte, dokud se tekutina nezredukuje na vámi preferovanou hustotu (já nechala bublat dalších 40 minut). Na závěr vmíchejte lžičku kopru a chilli koření.
  3. Kniha bohužel mlčí o tom, s čím Laura svoje chilli podávala. Můžete zkusit rýži, chleba nebo tortilly. Navrch si můžete dát kopeček zakysané smetany.
  4. Můžu říct, že kopr a citronová šťáva mě v chilli nadchly daleko víc než obvykle doporučovaná kostička čokolády nebo lžička kakaa. Jestli někdy Neil Gaiman napíše kuchařku, okamžitě pro ni poběžím.

Leave a Reply

Your email address will not be published.