Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 0,7 l čerstvých borůvek
  • kůra z 1 citrónu, špetka skořice, mouka, cukr a máslo na drobenku

Po dlouhé harrachovské dovolené se opět vracím do pracovního procesu. Od online světa jsme byla totálně odříznuta, takže publikování nového obsahu na blogu jsem rychle vzdala a užívala jsem si volna s rodinou. Volný týden byl moc fajn, počasí báječné a nálada panovala skvělá. V chalupě, kde jsme bydleli, nás bylo na jednu kuchyň dost, takže jsme sem tam vyzkoušeli i pár restaurací. Musím uznat, že kvalita místní kuchyně byla nad moje očekávání. Na doporučení jsme zašli do stylové restaurace Roubenka ( web), kde jsme se ve 40 stupňovém vedru odrovnali řízkem velikosti sloního ucha. Dalším naším oblíbeným stanovištěm se stal podnik My Piknik Restaurant Harrachov ( Facebook), především díky dobrému pivu a výborně vybavenému dětskému koutku…

Kromě lezení po okolních kopcích jsme zavítali i do severočeské metropole, do Liberce. Město nic moc, ZOO nic moc a najíst jsme se šli raději najisto do Potrefené husy ( web). Cestou z liberecké ZOO jsme ale natrefili na úžasnou kavárnu Bez konceptu ( web), kde bylo narváno k prasknutí. Jako bolestné za čekání na volný stůl nám barista donesl vídeňskou kávu, na kterou jsme po usazení ke stolu poslali domácí čokoládový cake a zmrzku.

Zpět ale do harrachovských lesů pro borůvky na koláč. Pečení jsem nechala až na doma, na nedělní podvečer. Dopekla jsem, ale od focení mě už vyhnala pekelná bouřka. Výpadek proudu na celý večer a noc znamenal, že byl koláč s hrnkem mléka k večeři. Nikdo si nestěžoval…

Do velké mísy prosijte obě mouky s kypřícím práškem a špetkou soli, poté prosijte také moučkový cukr. Na plotně rozpusťte v rendlíku máslo a v dalším rendlíku ohřejte mléko. Důležité je, aby tyto dvě suroviny měly při lítí k mouce přibližně stejnou teplotu, jinak se může těsto srazit. Pomalu lijte do mouky vlažné mléko a míchejte metlou. Pak stejně přilévejte máslo. Nakonec do těsta vmíchejte obě celá vejce. Důkladně směs promíchejte. Těsto je řidší, aby se dobře vlilo do pekáče nebo vyššího plechu. Pořádně jej v pekáči zasypejte čerstvými borůvkami.

Zbývá drobenkový topping. Drobenku na tento koláč dělám z hladké mouky v poměru: 100 g hladká mouka, 50 g másla a 50 g moučkového cukru 50. Vše dejte do misky a prsty vypracujte drobenku. Připravená drobenka by měla být drobivá, ne mastná. Ovoňte ji špetkou skořice, nastrouhanou kůrou z jednoho citrónu a nasypte ji navrch připraveného koláče. Pečte na 180 stupňů 30 – 40 minut. Hotový koláč pocukrujte a po vychladnutí se do něj pusťte. Skvěle chutná za bouřky a při svíčkách…

kol_22

Jeden komentář

  1. Denisa

    Naprosto delikátní záležitost. Vláčný jak kdyby byl upečený z jogurtu, drobenka jemná. Tendle týden už ho dělám po třetí. Po každé zmizel v jednom dni.:-)

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.