Sýrového dortu jsem se zpočátku bála. Internetem koluje spousty podivných verzí a zkomolených receptů na tento klasický dezert, tento funguje perfektně. Původem je cheesecake z Řecka, avšak za vlastní ho pokládají Američané. Receptura se léta vyvíjela, až začátkem 20. století přišel výrobce potravin James L. Kraft s tím pravým sýrem pro cheesecake – s Philadelphií. V Americe se sýr prodává v různých baleních jako naše Lučina. U nás ho můžete koupit jen ve 100 g kelímku nebo ve 2 kg kýblu v Makru. Naše Lučina americký krém obstojně zastoupí. Existuje opravdu hodně úprav tohoto páje, ale já vás naučím svůj nejoblíbenější, tradiční a nepřeplácaný – newyorský.

Cheesecake ve stylu NYC
Autor: 
 
Ingredience
  • 700 g čerstvého sýru Lučina
  • 190 g zakysané smetany
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 15 zázvorových sušenek
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 80 g hladké mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • kůra z 1 pomeranče
  • miska čerstvých malin nebo jiného měkkého ovoce, 1 lžička másla a 1 lžíce cukru na omáčku
Příprava
  1. Zapněte troubu na 180 stupňů. Sušenky rozdrťte. Buď prsty, v mixéru nebo je vložte do pytlíku a převálejte je válečkem, prostě potřebujete sušenkovou drť. Dejte ji do misky a přelijte rozpuštěným máslem. Promíchejte. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem tak, že arch papíru položíte přes dno a obručí formu uzavřete. Přesahující papír jednoduše utrhněte nebo ustříhněte nůžkami. Drť, váš budoucí korpus dortu, dejte do formy a dlaní rovnoměrně upěchujte. Po obvodu může korpus trochu vyšší, asi centimetr.
  2. Do malé misky vyklopte kelímek zakysané smetany, přidejte hladkou mouku a lžíci vanilkového extraktu. Vše dobře lžící utřete. Do velké mísy dejte všechen sýr, přidejte cukr a také směs utřete. Přilijte mléko a rozmíchejte ho se sýrem. Postupně - to je opravdu důležité - přidávejte a zamíchávejte jedno vejce za druhým. Metlou míchejte do hladka. Pak přidejte dřeň z jednoho vanilkového lusku. Do směsi jde na závěr nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče. Krém zlehka nalijte na korpus a pak formou opatrně párkrát bouchněte o pracovní desku. To proto, že v krému by při pečení mělo být co nejméně bublinek, nárazem částečně krém opustí, zbylé se ztratí pečením. Pečte asi 10 minut na 180 stupňů. Páj dostane teplem ránu a trochu se zatáhne. Žár pak stáhněte na 160 stupňů a pečte asi 40 minut. Páj je třeba pořád sledovat, aby se krém nepřipálil. Můžete formu přetáhnout alobalem, pokud vám koláč rychle zlátne, ale uvnitř se ještě třese. Je důležité, větrat troubu co nejméně, cheesecake potřebuje stabilní klima. Upečený páj pak nechte v troubě pomalu chladnou klidně několik hodin, má zde svou vlhkost a neměl by vám prasknout. Pak ho vychlaďte v lednici.
  3. Na omáčku můžete použít jakékoliv měkké plody - jahody, maliny, ostružiny, rybíz… Pár čerstvých malin si dejte bokem na ozdobu. Zbytek dejte do hrnce a ovoce se lžičkou másla povařte na pyré, můžete dosladit dle kyselosti ovoce. Omáčku propasírujte přes jemné sítko, aby v ní nebyla semínka z ovoce. Malou naběračku suga nalijte na servírovací talíř a doprostřed usaďte díl páje, dozdobte mátou a nechte si chutnat.

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.