Citrónový díl seriálu Citrusová sezóna jsem si schválně šetřila na pátek, jelikož si svůj drink na závěr pracovního týdne bez plátku citrónu nedovedu představit. Ve třetím díle seriálu se ale nenaučíte dělat jen rozmarýnový Gin Fizz, ale zmákneme i citrónový krém. Jako bonus vám prostředictvím Jamieho Olivera představím unikátní sicilské citróny cedro. Tak do toho, všechny tipy jsou easy-peasy-lemon-sqeezy…

Rozmarýnový Gin Fizz – osvěžující klasika s ‘ocasem’

gf_1

Ingredience:

  • 6 cl citronové šťávy
  • 3 cl rozmarýnového sirupu
    (3 snítky rozmarýnu, cukr a voda)
  • 9 cl ginu
  • 12 cl sodovky
  • 1 plátek citronu
  • snítka rozmarýnu na ozdobu

Postup

Šejkr naplňte do poloviny ledem. Do šejkru odměřte gin, citronovou šťávu a rozmarýnový sirup a směs důkladně protřepejte. Poté ji přes sítko nalijte do vysoké sklenky s těžkým dnem typu highball. Dolijte drink sodovkou ze sifonu. Pak už jen plátek citrónu a snítka rozmarýnu na ozdobu a… áááách.

TIP: Rozmarýnový sirup si jednoduše vyrobte. Do malého rendlíku nalijte půl šálku vody a přisypte půl šálku krupicového cukru. Vše v rendlíku svařte na sirup. Poté hrnec odstavte a vložte do něj na 1 hodinu macerovat snítky rozmarýnu.

Citrónový krém – Lemon Curd

curd_2

Ingredience:

  • 1,5 šálku čerstvé citrónové šťávy
  • 120 g nesoleného změklého másla
  • 8 vaječných žloutků
  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • kůra ze 3 citrónu

Postup

Ušlehejte cukr s citrónovou kůru, žloutky a vejci ve středním hrnci. Vmíchejte citronovou šťávu a za stálého míchání metlou směs zahřívejte na mírném ohni, dokud se nezačne vařit a houstnout. Pak hrnec sejměte z ohně a do krému vmíchejte postupně máslo nakrájené na kostičky. Krém pak propasírujte přes síto do velké mísy a tu přetáhněte fólií. Fólii natlačte na povrch krému, aby se nevytvořil škraloup. Před dalším použitím krém vychlaďte. Je perfektní do koláčů a dortů.

Bruschetta s citróny cedro by Jamie Oliver

Sleduji stream Jamieho Olivera s názvem Weird and Wonderful a viděla jsem díl, kde Jamie vykouzlil z citrónů cedro fantastickou bruschettu. Kde se ale vzaly tyhle gigantické citrusy?

Cedro nebo také cedrát je druh citrusů z čeledi routovitých. Názvem cedrát se označuje rostlina a současně i její plod. Pochází z oblasti Blízkého Východu, odkud se rozšířil do subtropů i tropů Starého i Nového světa severní polokoule. Plody se používají v potravinářství, kosmetice i k rituálním účelům. Patří do stejného rodu jako citrón a jeho název se také odvozuje od latinského slova citrus.

Cedráty plody dorůstají do velikosti až 20 cm, bývají oválné, hladké neb vrásčité a někdy i bizarního tvaru, zvláště u hybridů. V potravinářství se z plodů cedrátu používá hlavně vnitřní kůra, která se máčí 40 – 60 dnů ve slané vodě a pak se přidává řepný cukr a glukóza – vyrábí se z něj kandované ovoce. To se přidává do různých cukrovinek, sladkého pečiva, čokolád, zmrzlinových dortů… Z cedrátu se vyrábějí likéry, punče, sirupy, zmrzliny, ovocné nápoje i frappe.

Cedrát má veliký význam při oslavě židovského svátku Sukot (Sukkoth) slaveného na oslavu putování při útěku z egyptského otroctví. Před tímto svátkem kupují Židé cedrát odrůdy Etrog, ten musí být nepomačkaný, správného kónického tvaru, pěkný na pohled a s perfektním vrcholem, tedy košer nejlépe, má-li pitom (pitom je neodpadnutá část květu – pestík nesoucí bliznu která zůstala srostlá s kůrou plodu), pak se cedrát ukládá do speciální vystlané krabičky. Více na Wiki.

Zdroj: FoodTube, Saveur, Pinterest, Celeste Vlok, Wikipedie

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.