Po absolvování základní školy dlouho trvalo, než si luštěniny opět získaly mou důvěru. Všichni si jistě vybavíme hrachovou kaši s párkem nebo čočku s vejci, která byla u nás podávána v rámci bezmasých pondělků. Hrůza, děs. Jako děti jsme vždycky přemýšlely, kam svou porci nepozorovaně mrsknout, když se úča zrovna nedívala. Uklízečky naší ZŠ pak nacházely tyto legendární pokrmy za topením nebo ve květinové výzdobě školní jídelny. Další nenávist k luštěninám, především k čočce, jsme si vypěstovali v dospělosti, s každým příchodem nového roku. Konzumovat totiž k novoročnímu obědu čočku vymyslel leda blázen. Není nic horšího, než si dát na kočku čočku…

Letos na Nový rok jsem připravovala čočku i pro naše sousedy, kteří nás noc předtím hostili. Jelikož jsem ze skupiny oslavujících byla asi nejvíc fit (díky tomu, že Róza toho času vstávala v 5 ráno a my se s Bárou střídaly o to, která vstane s ní, a jako na potvoru padla na Nový rok řada na mně), ráda jsem uvařila ve velkém. Ondra dorazil zelený jako luštěnina v hrnci, nedal na sobě znát svůj odpor k čočce a tiše zasedl ke stolu. Byl hodně překvapený, když dostal na talíř sypkou čočku, nikoliv kompaktní rozvařenou hmotičku. Také si hodně pochutnal a my sním.

V kuchyni nejraději používám červenou čočku, ale hlavně francouzskou zelnou. Zelená čočka se pěstuje v oblasti Le Puy, ležící v jihovýchodní části Francie. Vyniká svojí kořeněnou chutí. Po uvaření si zachová tvar a nevytváří kašovitou hmotu. Běžně je k dostání z prodejnách s bio potravinami nebo v síti Marks & Spencer (přečtěte si  článek o M&S).

Čočka a ztracené vejce
Autor: 
 
Zelená čočka se pěstuje v oblasti Le Puy, ležící v jihovýchodní části Francie. Vyniká svojí kořeněnou chutí. Přidejte k ní vejce a slaninu a božsky si pochutnáte.
Ingredience
  • 250 g zelené čočky
  • bouquet garni
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 6 plátků slaniny
  • 3 domácí vejce
  • hrst hladkoliské petržele
  • 2 lžíce kvasného octa
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
Příprava
  1. Při přípravě tohoto porkmu začněte umotáním bouquet garni. Bouquet garni je svazek bylinek, obvykle převázaný provázkem, který se používá při přípravě polévek, vývarů a nejrůznějších dušených pokrmů. Bouquet garni se vaří společně s ostatními přísadami, čímž jídlu dodává bylinkovou chuť a vůni. Neexistuje žádný obecný recept, ale většinou obsahuje petržel, tymián a bobkový list. Pokud není zrovna bylinková sezóna, lze koupit hotový bouquet ze sušených bylin v malém pytlíčku z jemné gázy či v vyráběných pytlících podobných čajovým. Rovněž k dostání v prodejnách M&S v regálech s kořením. Já jsem pro svůj bouquet použila hladkolistou petržel, tymián, bobkový list a rozmarýn.
  2. Vysypte čočku do hrnce a zalijte ji vodou tak, aby byla hladina přibližně dva centimetry nad čočkou. Přidejte lžičku soli, bouqet garni a vařte čočku 25 – 30 minut. Kontrolujte ji a ochutnávejte. Je důležité, aby neztratila tvar. Pokud v hotové čočce zbude voda, normálně ji slijte, bouquet garni vyhoďte. Cibulku nasekejte na drobno a osmažte ji na lžíci olivového oleje na pánvi dozlatova. Přidejte ji k čočce spolu s hrstí nasekané petržele, červeným vinným octem a velkou dávkou olivového oleje. Promíchejte. Na pánev po cibulce dejte pražit plátky slaniny.
  3. Než se slanina opeče, připravte ztracené vejce. Vezměte rendlík, naplňťe jej vodou a přidejte 2 lžíce kvasného octa. Postavte hrnec na oheň a až se začnou dělat na dně bublinky, zamíchejte vodu tak, aby vznikl vír. Do něj pak vyklepněte vejce. Vodu nedovádějte k varu. Vejce nechte vařit asi 4 minutky a pak jej opatrně vytáhněte děrovanou naběračkou.
  4. Čočku naservírujte do hlubokého talíře, přidejte opečenou slaninu a navrch té krásy usaďte pošírované vejce. To opepřete a nařízněte, vylije se fantastická žloutková láva…

TIP

  • Pošírovat vejce můžete všechna najednou. Jen si vezměte rendlík většího průměru a neviřte vodu. Vejce jen nasázejete jedno vedle druhého.

 

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.