Finišuji s tykvovým menu. Mám to komplet: polévku, salát, hlavní chod i dezert (vše v sekci Recepty). Komu to nestačí, může si za měsíc z dýně vyrobit ještě podzimní dekoraci – halloweenského hlavouna. Všechny dýně, které se v poslední době překutálely přes ThinkFood.cz jsou 100% organické a dík za ně patří partnerovi blogu, firmě Botanicus, která mou kuchyni pravidelně zásobuje fantastickými zeleninovými bedýnkami. Pokud vyrazíte nyní do Ostré, máte možnost koupit si před obchodem také takovou skvělou zeleninu. Je pro pobavení. Dýně na farmářském trhu: 40 Kč kilo, dýně z Ostré: 40 Kč kus. Nezaváhejte a vyražte pro ně již tuto sobotu 28. října na Festival sklizně ( web partnera).

Zpět ale na talíř. Připravila jsem noky z pečené dýně a rožněnou hovězí kulatou plec. Dýňové noky jsou v podstatě mash, šťouchanice, která je jen zformovaná do tvaru noků. Hovězí plec jsem zkusila připravit s malým trikem šéfkuchaře Tondy Bradáče z Laboratorio, Scuola di cucina (článek Hi-tech vaření). Kulatá plec je v celku poměrně velký kus hovězího svalu. Po naporcování masa vzniknou krásné, vysoké steaky, které je třeba pěkně propéct, avšak nespálit je a nevysušit. Jak na to? Čtěte dále…

Dýňové noky & steak
Autor: 
 
Ingredience
  • 4x steak z kulaté plece
  • 1 dýně Hokkaidó
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • palice česneku
  • pár snítek tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • olivový olej
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Příprava
  1. Dýni Hokkaidó rozpulte (nechápu, proč se říká, že je nějaký zapeklitý úkol oříšek, rozlousknout oříšek mi přijde brnkačka oproti zápasu s přepůlením dýně… no nic). Vydlabejte semena a obě půlky nakrájejte na čtvrtky. Mrkve a petržele oloupejte a nakrájejte je na špalíčky. Palici česneku rozbijte na jednotlivé neoloupané stroužky a jeden za druhým pak trochu rozmáčkněte plochou stranou nože. Všechnu zeleninu vložte do pekáčku, dobře ji osolte hrubou mořskou solí, přidejte špetku pepře, otrhané snítky tymiánu a dobrou dávku olivového oleje. Pekáčem zatřeste, ať se zelenina rovnoměrně okoření. Pekáč přetáhněte dvojitou vrstvou alobalu a dejte zeleninu péct do trouby na 200 stupňů na 30 minut. Do trouby si dejte k dýni také předehřát plech na steaky.
  2. Dýni dejte zhruba 20 minutový náskok a pojďte na maso. Steaky o pokojové teplotě rozložte na pracovní desku. Omrkněte je, zda jsou po celé ploše stejně vysoké. Pravděpodobně nebudou. Vyrovnejte maso každého steaku jemnými údery pěstí a pak ho prsty zpět urovnejte a svažte po obvodu provázkem, aby si při pečení uchovalo tvar. Steaky dobře z každé strany opepřete čerstvě namletým pepřem a potřete je olivovým olejem. Rozpalte grilovací pánev a zprudka steaky zatáhněte tak, aby chytly barvu a vzorek pánve. Stačí z každé strany tak 2 minuty.
  3. Dýni vytáhněte, z pekáče sejměte fólii a odložte ho stranou. Vyndejte také nahřátý plech a steaky na něj z pánve přendejte. Kápněte na maso ještě trochu olivového oleje, na každý steak položte větvičku tymiánu a dejte plech s masem do trouby. Snižte teplotu na 190 stupňů a pečte dalších 10 - 12 minut (záleží na tom, jak propečené maso chcete).
  4. Připravte si hrnec. Mrkve a petržel do něj lžící přendejte. Upečenou dýňi také šoupněte do rendlíku. Česnekové stroužky vymačkejte k dýni. Nezapomeňte z pekáčku vyškrábat také výpečky. K zelenině přidejte lžíci másla a cákanec olivového oleje a vše šťouchadlem umačkejte na hrubší kaši.
  5. Z trouby vyndejte maso. Pomocí dvou polévkových lžic tvarujte ze zeleninové šťouchanice noky a pokládejte je rovnou na talíř. Mezi ně pak usaďte steak. Na závěr ještě kapka oleje a hrubá sůl na maso a dobrou s kobrou.

pl_2

4 Responses

  1. Michal

    Dobrý den Kateřino , s tímto receptem jsem přišel na školu, do které chodím a učitel technologie vaření mi vytkl , že kulatá plec se na steaky nehodí , že je to tuhé maso a že jde o chybu . Sám jsem tento kus masa ještě nezkoušel . Můžete mi prosím říct, co mu mám odpovědět ? :)

    Odpovědět
    • Kateřina Obrazová

      Hezký den Michale, chuck tender nebo také falešná svíčková, zkrátka hovězí kulatá plec je maso s jemným tukovým žilkováním, které je vhodné na přípravu nejen omáček, k dušení, pečení v celku, ale také na steaky. Asi Vám nezbyde nic niného, než ho koupit, připravit dle receptu a posoudit sám :). Za mě: Na steaky rozhodně ANO!

      Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.