Botanicus mě stále pravidelně zásobuje zeleninovými bedýnkami a součástí každé dodávky je také vždy idýně. Na ThinkFood.cz už máme dýňovou polévku, předkrm a chybí hlavní chod a dezert. Hlavní chod jsem zatím záměrně přeskočila, vrhla jsem se na dezert.

Dýňový páj je velmi specifická a ne úplně rychlá záležitost. Kořeněná chuť koláče není u nás moc oblíbená, zato ve Spojených státech amerických a v Kanadě je dýňový kolač vánoční a halloweenskou klasikou. Na koláč je dobré použít jen některé druhy dýní. Ideální je máslovka, její dužina je po upečení měkká a šťavnatá. Rozhodně koláč nezkoušejte z Hokkaidó, ta má po upečení konzistenci pečených brambor a špatně se mixuje, respektive nejde umixovat…

Dýňový páj
Autor: 
 
Ingredience
  • 280 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • špetka soli
  • 1 máslová dýně
  • 6 lžiček krupicového cukru
  • javovorý sirup
  • ½ lžička muškátového oříšku
  • ½ lžička mleté skořice
  • ½ lžička mletého zázvoru
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
Příprava
  1. Máslovou dýni podélně přepulte. Semínková hnízda jsou úmístěna jen v hruškovité části dýně. Ta opatrně vydlabte a dejte je stranou. Neoloupanou dýni nakrájejte na čtvrtky a ty vložte do pekáčku. Přidejte po půllžičce mleté skořice, mletého muškátového oříšku, mletého zázvoru, posypte čtvrtky dvěma lžičkami krupicového cukru a pokapejte je javorovým sirupem. Pekáček zakryjte dvojitou vrstvou alobalu a takto dýni pečte v troubě asi 30 - 40 minut, dokud nebude dužina měkká.
  2. Těsto vypracujte z hladké mouky, másla, špetky soli a uložte ho na 30 minut do lednice. Semínka očistěte od zbylé dužiny, opláchněte je. Doporučuji průplach v drátěném sítu, krásně se o něj semínka obrousí. Nechte je okapat.
  3. Upečenou dýni nechte trochu zchladnout. Těsto vyválejte a vložte ho do formy, přikryjte ho pečícím papírem a zatižte fazolemi. Přikrytý korpus pečte na 180 stupňů 10 minut, pak sejměte papír a nechte těsto ještě 5 minut zezlátnout.
  4. Dýňovou dužinu vyškrabte z dílů pomocí lžíce a slupku vyhoďte. Na koláč je potřeba celkem 600 g dýňové dužiny. Tu vložte do mixéru, nezapomeňte vyškábat také sladké výpečky z pekáče a umixujte vše na pyré. Následně do něj postupně přimíchejte metlou 3 vejce. Krém vlijte na předpečený korpus a koláč dopečte, stále při stejné teplotě přibližně dalších 35 minut.
  5. Na řadu se dostávají konečně i semínka. Dosušte je kuchyňskou papírovou utěrkou a dejte je na plech vyložený pěčícím papírem. Prsty je rozhrňte a posypte je zbylým cukrem a jakmile vyndáte hotový koláč, šoupněte je na 10 minut do trouby upražit.
  6. Porci koláče posypte semínky a přidejte vyšlehanou smetanu, do které kápněte malinko javorového sirupu. Smetana zjemní kořeněnou chuť koláče.

dyne_paj_2

Jeden komentář

  1. Elis

    Trvalo mi to celý den… 😁 Myslím, že do těsta se má přidat voda, byla z toho drobenka. Dál zatím nejsem 😀

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.