Balzámový ocet či balsamico. Tento proslulý vinný ocet, pocházející z oblasti italské Modeny, je dnes nedílnou součástí moderní gastronomie. Ovšem nejen Itálie je producentem této fenomenální kulinářské přísady. Pojďme se společně podívat do Řecka, konkrétně na vinice jižního Peloponésu. Ze zdejších sušených hroznů se totiž získává jedinečný kalamatský balzamikový ocet. Vychází z tradiční řecké receptury pro výrobu sladkého, tmavého octa a neobsahuje žádná umělá barviva ani konzervační látky.
Jeho historie započala v roce 1939, kdy Christos Papadimitriou zakládá v Kalamatě malý výrobní závod a začíná se zabývat komerčním obchodováním a vývozem místních produktů, včetně sušených fíků, kalamatských oliv a olivového oleje. Dnes, kromě tradičních octů, produkuje společnost také řadu balsamikových krému, které vychází z úspěšné receptury kalamatského balzamikového octa. Testovali jsme krém s příchutí fíků od Kalamata Papadimitriou a jak to dopadlo? Čtěte dál…

Autor: 
 
Ingredience
  • 1 balení kozího plísňového sýra
  • čerstvé špenátové listy
  • hrst lístků řepy
  • 1 jablko
  • olivový olej
  • Kalamata balsamikový krém – fíky
  • malá světlá bageta
Příprava
  1. Síla tohoto receptu spočívá v sýru. Perfektní gratin v kombinaci se sladkou chutí balsamikového krému a svěžími křupavými listy salátu okouzlí každého, navíc snadno a rychle.
  2. Rozpalte troubu na funkci grill a připravte si velký bílý talíř. Špenátové listy a lístky řepy opláchněte pod studenou vodou a nechte je na čisté utěrce okapat. Na plotnu postavte pánev na střední žár. Bagetu nakrájejte zešikma na tenké plátky (asi 3 milimetry), na pánvi je pak na sucho opražte dozlatova. Hotové toustíky odložte bokem.
  3. Vezměte celé jablko a nakrájejte jej na sirky tak, že seříznete obě poloviny těsně před ohryzkem. Půlky pak nakrájíte na tenké plátky a plátky pak na sirky nebo hranolky.
  4. Na talíř nakapejte do kruhu balsamikový krém. Na něj naaranžujte špenátové listy, větší můžete natrhat, proložte je jablkovými sirkami a lístky řepy. Jemně vše zakápněte olivovým olejem.
  5. Vezměte porci sýra a malým nožíkem mu seřízněte z jedné ploché strany bílou plíseň. Dejte jej na plech a ulož ho do trouby těsně pod gril na 3-4 minutky. Bedlivě ho sledujte.
  6. Gratinovaný sýr pak položte na salátové lůžko, zakápněte sýr olivovým olejem a přidejte na talíř opečené toustíky. Podávejte s čerstvě mletým pepřem a fíkovým balzamikovým krémem Kalamata Papadimitriou.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.