Mnoho lidí si myslí, že japonská kuchyně je jen o sushi. Není tomu tak. Už jsme se o tom přesvědčili v případě křehoučkého vepřového bůčku od Marka Hory. Restaurace YAMATO má ve své stálé nabídce také perfektní rib eye steaky z premiového hovězího masa Wagyu tipo KOBE, které dodává Javinali EAT Company.

Hovězí Kobe pochází ze zvláštního plemene skotu zvaného Wagyu – Císařský japonský skot. Označuje se Kobe Beef. Počátky chovu se datují již zhruba 170 let. Žádné hovězí produkované jinde než v oblasti Kobe, která je hlavním městem prefektury Hjógo na ostrově Honšú nesmí být takto pojmenováno. Tento název smí užívat pouze maso vyprodukované za přísných předpisů a nařízení. Po dvou dekádách výzkumu a testování Boloňskou univerzitou v Italii je jasné, že konzumace masa Wagyu přináší nesrovnatelně lepší požitek než konzumace, kteréhokoli jiného hovězího masa. V rámci všech plemen skotu vyniká výrazným potenciálem ukládání mezisvalového tuku nazývaného také mramorování. Dále křehkostí, šťavnatostí, vůní a přírodní chutí masa. Nitrosvalový tuk vyznačující se nízkým bodem tání, je prostě všudypřítomný. Díky těmto vlastnostem je maso plemene Wagyu celosvětově nejvyhledávanější hovězí pochoutkou a současným gurmánským šlágrem. To vše se odráží i na jeho ceně, která muže být vskutku astronomická (5800 Kč/kg). Kaviár mezi hovězím masem.

Gyuniku no sansho yaki - rib eye po Japonsku
Autor: 
 
Ingredience
  • plátek vysokého roštěnce - rib eye
  • máslo,
  • sojová omáčka
  • rýžové víno
  • sečuánský pepř - Sancho no Kona - čerstvý
  • klubko spařeného špenátu
Příprava
  1. Plátek hovězí roštěné lehce osolíme a opepříme černým pepřem. Zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Když je maso upečené do růžova, vyjmeme jej z pánve a necháme chvilku odpočinout. Z pánve slijeme přebytečný olej, přilijeme sójovou omáčku, rýžové víno, přidáme čerstvý japonský pepř a zahustíme máslem. Maso nakrájíme na plátky podáváme na špenátu a přelijeme zahuštěnou omáčkou.

One Response

  1. Robertto

    Jak je to s originalitou KOBE BEEF, jehož název je přísně krajovou japonskou specialitou a označovat takto maso exportovaného plemene WAGYU by se v Evropě nemělo vůbec vyskytovat. Pokud jde o typ masa jako KOBE BEEF, nemělo by se přeci takto označovat. Originál KOBE BEEF je z Japonska exportováno pouze do USA, Kanady, Singapore a pár asijských států…

    Odpovědět

Leave a Reply

Your email address will not be published.