Pokud si myslíte, že se na pánvi wok dá připravovat pouze asijská kuchyně, mýlíte se. Během testování nového woku od Green Pan jsem vyzkoušela italské fettuccine ( Fettuccine s hříbky), asijské restované nudle s hovězím masem (coming soon) a českou houbovou omáčku. Vše šlo hladce. Pánev skvěle obstála v mém soukromém hodnocení nepřilnavosti a dostává ode mne nejvyšší počet bodů. Je lehká, takže si s jídlem na ní můžete hravě přehazovat, aniž byste si způsobili zánět karpálního tunelu. Pánev má k sobě navíc poklici, kterou jsem ocenila právě při omáčkovém probublávání. Zkrátka a dobře, jsem spokojená. Dokonce tak, že jedna z mých dosluhujících pánví dostala padáka z našeho pot racku ( Stojany a držáky v kuchyni) a už na něm visí Pan Wok…

Jak znáte houbovku? Někdo ji dělá krémovou, někdo zase vynechává maso a servíruje jen smetanovou omáčku s knedlemi. Já k ní zbožňuji hovězí maso. Vařená loupaná plec a voňavý houbový sosík je prostě nádhera. Hovězí loupaná plec je část plece – přední nohy. Získává se vyloupnutím lopatky, odtud název loupaná. Je levnější než hovězí kýta, přitom je však velmi šťavnatá díky kolagenu, kterým je protkaná.

Houbová omáčka
Autor: 
 
Ingredience
  • 4 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 250 g čerstvých hřibů
  • 500 g hovězí loupané plece
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • lžička drceného kmínu
  • čerstvě mletý pepř
Příprava
  1. Hovězí plec opláchněte studenou vodou. Tuhou blánu, kterou je plec obalená, neodstraňujte. Krásně při varu udrží maso pohromadě. Maso dejte do hrnce a zalijte ho studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené. Vodu trochu osolte a přiveďte ji k varu. Hovězí táhněte přibližně 1,5 hodiny, nepíchejte do něj vidličkou, nechte ho prostě plavat.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Hříbky, ideálně různé druhy mladých, tvrdých hřibů, pokrájejte na plátky. Na plotně rozpalte střední rendlík se dvěma lžícemi másla, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte houby a zprudka je osmahněte. Vsypte lžičku drceného kmínu, špetku soli, pepř a houby restujte asi 10 minut. Pak přilijte smetanu, stáhněte plamen, přiklopte hrnec a nechte omáčku probublávat a nezapomeňte ochutnat, zda nepotřebuje dosolit či dopepřit. Zde také mohou nastat následující okolnosti. Omáčka je moc hustá a v hrnci trochu zkomírá. V tom případě do ní přidejte doušek vývaru z masa a přiveďte ji tak znovu k životu. Omáčka je moc řídká. V tom případě připravte jíšku a zahustěte ji (poměr másla a hladké mouky 1:1, nápověda v receptu na bramboračku). Omáčka je ok, v tom případě nakrájejte maso na plátky, přelijte ho houbovkou a servírujte s rýží a pýchou.

houbovka_2

Jeden komentář

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.