Na ThinkFood.cz už týden sledujete epizodu o vaření na Green Pan a konečně přichází něco, co do pánve skutečně patří. Tedy nudle, chilli, zázvor, koriandr, hromada zeleniny a maso.

Stir-fry je čínská technika přípravy pokrmů na pánvi wok. Stir-fry, čínsky chǎo a bào, lze přeložit jako míchej a smaž, ideálně právě na velké pánvi. Technika stir-fry se stala v posledních 30 letech velmi populární, protože jde o zdravý a rychlý způsob úpravy pokrmů. První pravidlo stri-fry je to, že se kuchař musí naučit uvažovat v menším měřítku. Maso, zelenina, ryby, vše se krájí na malé kousky, nejlépe o velikosti palce. Druhé pravidlo, všechny suroviny si na pánvi musí zachovat strukturu a čerstvost. Nic nesmí být převařené. Pak už jen v té rychlosti musíte pokrm dobře okořenit, což je ta největší zábava. Rozhodně nesmí chybět chilli, zázvor a sojová omáčka…

Hovězí stir-fry
Autor: 
 
Ingredience
  • 250 g sušených vaječných nudlí
  • 300 g kvalitního hovězího steaku
  • 2 stroužky česneku
  • špalík oloupaného zázvoru
  • 1-2 čerstvé chilli papričky
  • 150 g fazolových klíčků
  • 150 g zelených fazolek
  • 2 kukuřičné klasy
  • šťáva z 1 limety
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 6 jarních cibulek
  • hrst koriandrových lístků
  • sójová omáčka
  • sůl
  • sezamový olej
  • rostlinný olej
Příprava
  1. Klubka vaječných nudlí dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou se špetkou soli, nechte je změknout. Pak je slijte, dejte je do mísy a odložte stranou.
  2. Rozpalte grilovací pánev a na sucho ní ze všech stran ogrilujte kukuřičné klasy. Nožem seřízněte opečená zrna. Fazolové lusky překrojte na délku palce, jarní cibulky nakrájejte na kolečka, papriku na drobné proužky. Všechnu zeleninu si nechte připravenou po ruce.
  3. Hovězí maso nakrájejte na proužky, stroužky česneku na plátky, zázvor a chilli nadrobno. Rozpalte wok. Vlijte do něj trochu rostlinného oleje a pak přidejte maso, česnek, chilli a zázvor. Zprudka restujte, dokud nebude maso skoro hotové. Pak přidejte fazolové klíčky, cákanec sojové omáčky, trochu sezamového oleje a šťávu z jedné limety. Stir-fry asi 30 vteřin.
  4. Celý obsah pánve pak přendejte do vetší misky, včetně veškeré štávy. Wok vraťte na oheň, znovu přilijte trochu oleje a přidejte zeleninu. Tu restujte tak 3 minutky a pak přidejte nudle. Pěkně nudle se zeleninou proházejte a naservírujte je na talíře. Do prázdného woku vraťte maso, štávu, stir-fry dokud se neprohřeje. K masu nakonec přidejte hrst koriandrových lístků a pak vše naaranžujte na nudle. Geniální, zdravé, rychlé.

wok_web_4

Jeden komentář

  1. Pavlína

    Dobrý den, omlouvám se za hloupý dotaz, ale chtěla bych vědět jakou značku nudlí jste použila… vypadají totiž fantasticky a trošku jinak než všechny co jsem kdy jedla… děkuji moc za odpověď :)

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.