„Poslední dobou se snažíme omezit sladké, ale abychom byli upřímní, je to strašně těžké. Proto si čas od času uděláme nějakou tu dobrotu, která stojí za malý hřích. A tenhle koláč za to rozhodně stojí! Jablka s pomerančem jdou krásně k sobě a kardamon je jen takovou voňavou tečkou na konec, ”  říká Marika z foodblogu Kitchen Story, která u ná spolu se svým mužem vařila pro seriál ThinkFood Návštěva. Koláč jsme poslali na výtečné ristto z červené řepy, kterým se u nás blýskl pro změnu Jirka. Oslaďte si s námi konec ledna…

Křehký koláč z jablek a pomeranče
Autor: 
 
Ingredience
  • Těsto
  • 160g studeného másla na malé kostičky
  • 280g hladké mouky
  • ½ lžičky mořské soli
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 100g řeckého jogurtu
  • Náplň
  • 600g jablek
  • 1 pomeranč
  • 30g hladké mouky
  • 150g třtinového cukru
  • ½ lžičky čerstvě namletého kardamonu
Příprava
  1. Oloupané jablko si nakrájej na tenké plátky. Samozřejmě nezapomeň odstranit jadřince. Plátky jablka vlož do větší mísy a přidej k nim kůru z pomeranče. Poté i všechnu šťávu z něj. Dále taky namletý kardamon, mouku a třtinový cukr. Všechno společně promíchej a nech odpočinout, alespoň po dobu, než si uděláš těsto.
  2. Vytvoření těsta není žádná velká věda, všechny ingredience smíchej ve velké míse a vytvoř si hladké a pružné těsto. Tady musíš pracovat celkem rychle, aby nebylo příliš teplé a nelepilo se. Rozválej ho podle formy, ve které ho budeš péct a nezapomeň přidat nějaký ten centimetr, aby ti zbylo i na záhyby. Těsto vlož do formy, přidej do středu náplň a rozprostři ji do všech stran. Okraje těsta nakonec zahni dovnitř, aby se vytvořil okraj široký 2-3cm. Takhle dej koláč péct do trouby na 200°C, přibližně 35 minut, dokud nebudou okraje koláče zlatavé.
  3. Je možné, že spodní část koláče nebude úplně dopečená, přece jen je tam spousta tekutiny, tak to raději zkontroluj a klidně přidej pár minut v troubě navíc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.