S koncem zimy mám pro vás sérii několika receptů, ve kterých hraje hlavní roli kořenová zelenina. Mým prvním oblíbeným silákem je celer, kořen bohatý na sodík, draslík, hořčík, železo a chrom, a také na éterické oleje, které způsobují jeho specifickou chuť a dezinfikují naše zažívací ústrojí. Uvařila jsme z něj fantastický hřejivý krém sypaný strouhaným křenem, který ve vás vyvolá pocit zamilovanosti. Je jemný, díky jablkům i sladký, ryzí, voní a zašimrá vás pod bránicí ♥.

Krémová polévka z jablek a celeru
Autor: 
 
Ingredience
  • 2 žluté cibule
  • 1 bulva celeru
  • 1 řapík celeru
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 4 jablka
  • 3 snítky tymiánu
  • strouhaný křen
  • zakysaná smetana
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Příprava
  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky, řapík celeru nahrubo. V hrnci rozpalte 2 lžíce olivového oleje a nechte na něm pokrájenou zeleninu změknout. Potrvá to asi 5 minut. Mezitím oloupejte celer a nakrájejte ho na menší kostky. Jablka neloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Obojí přidejte na orestovaný základ do hrnce. Přidejte také otrhané snítky tymiánu a nechte vše dalších 5 minut restovat v hrnci. Nakonec přilijte vývar a vařte pod poklicí asi 20 minut, dokud nebude celer měkký.
  2. Po odstavení hrnce z plotny umixujte hladký krém, je-li příliš hustý, dolijte ho vývarem. Ochuťte solí, pepřem. V malé misce rozmíchejte dvě lžíce zakysané smetany s douškem vody, poslouží vám to pro vytváření dekoru na hladině polévky. Na kapce olivového oleje na pánvi opražte z obou stran lístky šalvěje, postupujte opatrně, abyste je nespálili. Po vyndání nechte šalvěj okapat a vychladnout na kuchyňské papírové utěrce.
  3. Polévku nalijte do hlubokého talíře. Připravenou zakysanou smetanou vytvořte nepravidelné cákance. Stejně tak to udělejte s olivovým olejem. Okolo dejte lísky šalvěje a doprostřed usaďte menší hrstku strouhaného křenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.