Abyste věděli, s kým máte tu čest, tak jsem člověk, který by se dal označit jako buchtorád nebo koláčkofil. Na svatbách jím obvykle jen koláčky, pro jistotu mě už nikdo na žádnou svatbu ani nezve, abych je všechny nespořádala sama, a kynuté buchty jsou moje smrt.

Nedávno jsem si při hovoru vzpomněla na dětství, kdy jsem s prarodiči a rodiči jezdila roky do Dolní malé Úpy. Tady naše procházky často končívaly na chatě Rusalka, kde kromě nadpozemského zmrzlinového poháru s borůvkami pekli fenomenální domácí buchty. Huba mastná až na bradu, stejně tak papírový sáček, ve kterém jsme si buchty brávali takzvaně ‚take away‘.

Dostala jsem při svém vzpomínání na buchty takovou chuť, že jsem si jich pekáč musela upéct. Navíc jsem chtěla otestovat speciální program pro kynutí těsta naší trouby Whirlpool AKZ 6230, který je zvlášť v tomto aprílovém počasí k nezaplacení, jelikož těsto u vypnutého topení ani na chladném parapetu prostě nevzejde. Tak jsem zadělala, výjimečně jsem při silově náročném ručním zpracovávání těsta ani nezlomila vařečku, a lupla jsem těsto kynout do trouby.
Zjistila jsem, že je nízkoteplotní režim trouby pro dosažení optimálního vykynutí sladkého i slaného těsta fajn také z toho důvodu, že snižuje dobu kynutí v běžné pokojové teplotě 20–25 °C asi o třetinu. Těsto kyne pod vlhkou utěrkou v klidu a potichu při teplotě 40° C.

Kynuté buchty s povidly
Autor: 
 
Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g cukru
  • 40 g droždí
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • strouhanou kůru z 1 citronu
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • špetka soli
  • 600 g švestkových povidel (nejlépe domácích, recept zde)
  • extra máslo na vymazání pekáče a potření buchet
Příprava
  1. Ze lžíce cukru, mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek. Nechte jej vzejít na teplém místě nebo také v troubě při režimu kynutí těsta. Mezitím smíchejte v míse zbytek cukru a mouky, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, citronovou kůru a šťávu, vanilkový cukr a špetku soli. Nakonec přilijte vlažné mléko a kvásek. Důkladně zadělejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout na teplém místě nebo v troubě na nízkoteplotní režim asi 45 minut.
  2. Vykynuté těsto vyklopte pomocí stěrky na pomoučený vál, rozválejte a nakrájejte na cca pěticentimetrové čtverce. Můžete jej také nechat v míse a uždibovat lžící stejně velké kousky, pak je na vále prsty roztáhnout, jak je libo.
  3. Naplňte je interiérem (povidla, mák, tvaroh) a okraje prsty pečlivě spojte. Každou buchtu pomažte rozpuštěným máslem a vložte do pekáče. Nechte buchty ještě cca 10 minut v pekáči dokynout. Zbylým máslem je můžete na závěr potřít. Pečte na 180 stupňů dozlatova.
  4. Zbytečný dodatek - nejezte je horké, spálíte si pusu o povidla - stejně po nich půjdete...

Partnerem receptu je Whirlpool, www.whirlpool.cz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.