Říkejte si co chcete, ale podle mě není spojení tohoto nedělního dezertu s babičkou jen obyčejné klišé, je to prostě fakt. A naše babička Bobina je rozhodně vládkyně všech bábovek. Dodnes ji pro mě s láskou peče na chalupě v remosce…

Nedělní bábovka
Autor: 
 
Ingredience
  • 450 g hrubé mouky
  • 300 g krupicového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 6 vajec
  • 180 g změklého másla
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • šťáva a kůra z ½ citrónu
  • špetka soli
  • 3 lžíce kakaa
  • moučkový cukr
Příprava
  1. Slogan z britské reklamy easy-peasy-lemon-sqeezy přesně vystihuje náročnost tohoto receptu. Oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť. Žloutky klepejte rovnou do velké mísy, ve které je následně utřete s krupicovým cukrem a hned na to se změklým máslem. Míchejte metlou nebo ručním šlehačem tak dlouho, než se vše spojí dohromady. Pak do směsi přilijte mléko a promíchejte. V další míse, rychlošlehači či mixéru vyšlehejte bílky s vanilkovým cukrem na tuhý sníh.
  2. Do mísy se žloutkovým krémem prosijte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli, přidejte šťávu a kůru z citrónu. Na závěr vmíchejte do těsta zlehka sníh. Dvě třetiny vlijte do předem řádně vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Do zbylé třetiny přidejte kakao, rozmíchejte a vlijte tak zvanou mramorádu do formy přímo na světlé těsto. Pečte na 180 stupňů asi hodinu. Bábovku bedlivě sledujte, pokud máte dojem, že shora zlátne příliš rychle, zakryjte formu alobalem. Je-li bábovka done poznáte provedením sondy špejlí, po vpichu a vytažení musí zůstat suchá. Hotovou bábovku opatrně vyklopte ještě za tepla na talíř a posypte ji moučkovým cukrem jen se bude přášit.

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.