Léto, spousta práce v naší Laboratoři na Břevnově a času na oběd moc nezbývá. Můj úkol je jasný! Připrav něco rychlého – upeč třeba pizzu.
Laboratoř Thinkfood je osazena spotřebiči se šestým smyslem, takže otáčíme knoflíkem, nastavujeme 250 stupňů na displeji naší trouby Whirlpool AKZM 8480 WH. A jdeme na to. Nejprve vyrobíme těsto na pizzu.

Pečeme se šestým smyslem: domácí pizza
Autor: 
 
Ingredience
  • 400 gr. hladké mouky
  • 220 ml vlažné vody
  • 10 gr. droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 malé lžičky soli
  • špetka cukru
  • sugo nebo pasírovaná rajčata + česnek
  • chilli
  • cibule
  • mozzarella
  • slanina
  • oregano
Příprava
  1. Smícháme droždí s 50 g hladké mouky v 100 ml vlažné vody a necháme půl hodiny odpočinout v lednici. Poté smícháme zbytek mouky se solí, cukrem a olivovým olejem. Přidáme kvásek a začneme důkladně hníst. Pomalu přiléváme zbytek vlažné vody. Hmotu důkladně zpracujeme, až je hladká, pružná a nelepí se. Těsto uložíme do mísy a přikryjeme ručníkem. Necháme růst 6-8 hodin zhruba ve 20 stupňové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  2. Po uplynuté době si nakynuté těsto rozdělíme na 3 díly. Uchopíme jeden díl, promačkáme a na pomoučněné desce prsty roztaháme těsto. Poté důkladně vyválíme na co možná nejtenčí plát. Je dobré po vyválení suroviny hned nakládat na pizzu a dát rychle péct vyválené těsto, tak nedostane šanci zvětšit svůj objem.
  3. Těsto pomažeme olivovým olejem a naneseme nejlépe doma vyrobené sugo. Pokud nemáme, použijeme pasírovaná rajčata. Ty si připravíme předem v misce společně s česnekem, solí, špetkou cukru a trochou chilli. Přidáme na kolečka nakrájenou mozzarellu a oregano. Dále doplníme o to, co máme rádi. Výborně chutná například cibule nakrájená na kolečka a slanina. Vše zakapeme nakonec olivovým olejem.
  4. Na předehřátý plech nachystáme pečící papír. Pizzu přeneseme do trouby (my používáme v Thinkfood laboratoři Whirlpool AKZM 8480 WH) a pečeme na 250 °C přibližně 7 minut, až se nám mozzarella hezky rozpustí, slanina opeče a okraje budou opečené dozlatova. Na závěr ozdobíme čerstvou bazalkou nebo rukolou.

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published.